PRIPREMITE SE NA VRIJEME

Vozači, oprez! Od srijede vrijede nova pravila i kazne za vozače do 2000 eura

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

To nalaže Zakon o sigurnosti prometa na cestama, a svjetla preko dana morat ćemo koristiti sve do 31. ožujka

Stižu nova pravila za vozače – od srijede, 1. studenoga obavezno je korištenje dnevnih ili kratkih svjetala i tijekom dana, javlja 24 sata. To nalaže Zakon o sigurnosti prometa na cestama, a svjetla preko dana morat ćemo koristiti sve do 31. ožujka. Oni koji prekrše tu zakonsku odredbu, dočekat će ih kazna od 30 eura.

Vozači mopeda i motociklista preko cijele godine moraju imati upaljena kratka svjetla na vozilu, a ako prekrše to pravilo – kazna je, također, 30 eura. Od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti biciklisti moraju imaju upaljeno jedno bijelo prednje svjetlo, kao i jedno crveno na stražnjoj strani bicikla. Ako to prekrše, kazna je 60 eura.

Obavezna je i zimska oprema

Osim toga, od 15. studenoga obavezna je i zimska oprema na prometnicama u zimskim uvjetima, kad je kolnik prekriven snijegom ili kada je na njemu poledica za sva vozila. Vožnja će biti zabranjena onima koji nemaju propisanu zimsku opremu, kao i teretnim automobilima s priključnim vozilom.

Prije nego što se uključe u promet, vozači moraju očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg, led ili vodu. Kazne za vozila bez propisane zimske opreme iznose od 660 do 1990 eura, piše Večernji list. A za isti prekršaj kaznu od 190 do 660 eura morat će platiti i odgovorna osoba u pravnoj osobi te u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne ili područne samouprave. Vozaču će zbog tog prekršaja biti izrečena kazna od 130 eura, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari