CIJENA PREPOLOVLJENA Lubenice iz Grčke preplavile tržište: domaći proizvođači očajni

Zbog uvoza lubenica iz Grčke, proizvođači iz doline Neretve, iako je berba tek započela, suočeni su s velikim padom otkupnih cijena

Potrošači već mogu uživati u akcijskim cijenama od 2,50 kuna po kilogramu, no riječ je o lubenicama koje uglavnom dolaze iz Grčke i lošije su kvalitete od onih iz doline Neretve, donosi Večernji list.

Berba je tek započela, a proizvođači su već suočeni s ogromnim padom otkupnih cijena, jer će s početnih 1,80 ili 2 kune po kilogram iste pasti na samo kunu.

“Čim ozbiljnije krene naša roba, gotovo je. Eto uvoza iz Grčke, Albanije, Makedonije… samo kako bi nam cijena naglo pala, a njihova se roba po kvaliteti ne može mjeriti s našom. Ciljano uvoze lošu kako bi ‘ubili’ našu”, rekao je proizvođač Mijodrag Kiridžija za Večernji list.

Iako su ove godine iznimno kvalitetne, proizvođači bi najradije svoj trud bacili u Neretvu. Problem su, ističe Kiridžija, domaći trgovački lanci poput Plodina i Tommyja koji prednjače u nadmetanju niskim cijenama.

Urod lubenica u dolini Neretve iznosi odličnih 50-ak tona po hektara, a ukupno će se ubrati oko 10.000 tona. Kvalitetne su i dinje, čija se otkupna cijena također prepolovila. Zbog toga bi dio voća mogao završiti u smeću.

“Mnogima je, čini se, Hrvatska velika samo od Pantovčaka do Jelačić placa, a ni bruxelleske namjesnike ne zanimaju nacionalni interesi”, kazao je Strahimir Filipović, vlasnik Mandarinka iz Opuzena.

Dodatan problem poljoprivrednicima je kriza u Agrokoru, ističe Večernji list.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari