Ford ili Tesla? Na tržište stiže električni Mustang: Cilj je prodati milijun vozila samo u Europi

Foto: Facebook

S jednim punjenjem baterije trebao bi proći oko 500 kilometara

Ford je odlučio napraviti iskorak i nakon 14 mjeseci 17. studenog predstavit će električni Mustang! Riječ je o SUV modelu koji bi se trebao pojaviti na tržištu dogodine.

S jednim punjenjem baterije trebao bi proći oko 500 kilometara, a cijena i dostupnost tek će se naknadno doznati. No, ova vijest nije toliko bitna zbog samog vozila, već smjera u kojem kreće industrija.

Naime, Tesla se odavno prometnula na tržištu kao kompanija za luksuzna i komercijalna električna vozila pa su je oni koji ne shvaćaju snagu divova automobilske industrije nazivali njihovom ubojicom. Istina je drugačija, kad krene tranzicija prema električnim automobilima od strane najvećih, oni će okupirati tržište u jednakoj mjeri kao što su to činili svih ovih desetljeća s vozilima na fosilna goriva.

Infrastruktura, proizvodni lanac, iskustvo i novac ono su što kompanije kao Ford itekako imaju, pa su zato strpljive u ovoj tranziciji. Primjerice, hibridna vozila, koja kao pogon koriste fosilna goriva i električnu energiju, još uvijek su izniman hit ne samo proizvođačima već i potrošačima. No, s godinama se osjeća promjena smjera prema isključivo električnim vozilima.

Zato Ford sve manje razmišlja o hibridima i prošle godine najavio je 11 milijardi američkih dolara ulaganja do 2022. za razvoj 16 električnih vozila do 2022. Ujedno, plan kompanije je samo u Europi ostvarivati milijun prodanih električnih vozila do kraja 2022.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari