Fakultet organizacije i informatike (FOI) iz Varaždina kroz ‘Tjedan karijera’ povezuje studente s budućim poslodavcima

FOTO: Dora Ćurković, Iva Papac

Varaždinski Fakultet organizacije i informatike (FOI) kroz ‘Tjedan karijera’ povezuje svoje studente s poduzećima u kojima obavljaju stručnu praksu, a kasnije se u njima i zapošljavaju

Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu, sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, već osmu godinu zaredom za studente organizira jedno od najvećih karijernih događanja za studente u Hrvatskoj – TJEDAN KARIJERA,  networking event koji spaja studente i njihove buduće poslodavce

Tjedan karijera na FOI-ju je ove godine održan od 14. do 18. listopada, a svake godine organizira ga FOI-jev Centar za podršku studentima i razvoj karijera (CPSRK). Tjedan karijera, odmah na početku svake akademske godine nastoji potaknuti studente FOI-ja da o svojoj karijeri počnu razmišljati već za vrijeme trajanja studija i na taj način krenu kreirati svoj put do uspješne karijere. 

Velika potražnja za studentima ovog kadra osigurava posao studentima FOI-ja, posebice informatičkog usmjerenja, no studentima je iznimno važno da tijekom obrazovanja shvate koji je njihov pravi potencijal i u kojem smjeru će krenuti, kako bi jednog dana zaista bili stručnjaci u svom području rada. Upravo je zato Tjedan karijera usmjeren studentima koji će ubrzo potražiti svoje prvo zaposlenje i cilj mu je pripremiti ih za poslovni svijet u kojem će morati istaknuti svoja znanja i vještine te iskustvo iz prakse koju su stekli tijekom studiranja na FOI-ju. 

Čak 56 renomiranih poduzeća predstavilo se studentima kroz tzv. Karijerni špancir odnosno neformalno umrežavanje s poslodavcima, prilikom kojeg studenti u neformalnom razgovoru s djelatnicima saznaju više o poduzećima, otvorenim pozicijama za zapošljavanje ili studentsku praksu. 

Studenti su, neovisno o godini studija, mogli dobiti i dodatna stručna znanja kroz 30 radionica, koje su im održali predstavnici tih poduzeća, uključivši se direktno u nastavni proces. Tako studenti u ovih pet dana, koliko traje Tjedan karijera na FOI-ju, mogu iskusiti kako funkcionirati u stvarnom poslovnom okruženju, sudjelovati u simulaciji stvarnih poslovnih zadataka, koristiti računalne programe koje tvrtke koriste u svojem svakodnevnom poslovanju te čuti na primjerima iz prakse s kakvim se rizicima i poteškoćama mogu susresti u poslovanju i dobiti uvid u to koje su poslovne vještine i stečena znanja potrebna u radu s klijentima.  

‘Sretni smo što imamo ovakvo događanje na našem Fakultetu, ovo je direktno povezivanje nas kao studenata s poslodavcima, a to nam uvelike znači u našoj zemlji na našem tržištu rada‘ – zaključio je jedan od sudionika Tjedna karijera, FOI-jev student Božo Kvesić.

Kako iskoristiti znanje stečeno na fakultetu i iskustvo stečeno tijekom stručne prakse, koja već sad čini obavezan dio nastave na posljednjim godinama studija na FOI-ju, i usmjeriti ih u stvaranje uspješne karijere informatičara ili ekonomista u Hrvatskoj ili inozemstvu, studenti su saznali direktno od uspješnih poduzetnika i bivših FOI-jevih studenata, i to u okviru dvije velike panel diskusije u kojima su sudjelovali Danijel Dadović (Ezoic UK), Sanja Hren (Hrvatski Telekom), Goran Kovačević (Infinum), Sandro Lazarić (Arbona), Kristina Leko Kuštrak (AKD), Krešimir Ledinski (EXCEED), Karlo Nadoveza (FOI), Ivana Pomper (Erste&Steiermärkische Bank), Anja Šimunić (PricewaterhouseCoopers) i Marina Zubić (Async Labs). 

Njegujemo odnos s našim bivšim studentima tijekom cijele godine, kroz razna pozvana predavanja, posjete njihovim poduzećima, radionice za studente i diskusije, ponosno ističe dr. sc. Katarina Pažur Aničić, docentica na FOI-ju i voditeljica Centra za podršku studentima i razvoj karijera, osnovanog 2012. godine. 

Osim mogućnosti zaposlenja nakon završenog fakulteta, mnoga poduzeća, koja su se predstavila na Tjednu karijera 2019, nude studentima mogućnost stjecanja studentske prakse, a koja će vrlo vjerojatno od sljedeće akademske godine postati i obavezni dio nastave na preddiplomskim studijima FOI-ja, najavila je dekanica izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep. 

Na taj način FOI želi učiniti sve svoje studijske programe još atraktivnijima svim mladim ljudima koji su u procesu odabira studija, baš poput studijskog programa ‘Informacijski sustavi’ koji među 800 programa spada u 20 najatraktivnijih u Hrvatskoj. Jedan od razloga leži zasigurno u činjenici da se oko 80 posto studenata tog studija, nakon odrađene obavezne studentske prakse, u tim poduzećima odmah nakon diplomiranja i zapošljava.

FOI je tako od  ove godine započeo i suradnju u vidu strateških partnerstva s atraktivnim hrvatskim tvrtkama, koje će dodatno uključiti u nastavne procese, kroz održavanje radionica, stručnih vježbi, motivacijskih predavanja i sl., a sve u cilju da se proces studiranja modernizira i aktualizira te da bude u korak sa stvarnim potrebama na tržištu rada. 

FOTO: Dora Ćurković, Iva Papac

(PROMO)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari