OSVOJIO MILIJUNE, ALI… Evo koliki si ‘dio kolača’ od dobitka država sprema u džep!

Nakon odbitka poreza, sretni dobitnik iz Slavonskog Broda dobio je na ruke oko 18 milijuna kuna, a treba naglasiti da je osnovica na koju se obračunava porez nominalni iznos dobitka umanjen za uplaćeni iznos za igru

U šestom kolu Eurojackpota prošli petak izvučen je maksimalni Eurojackpot, u iznosu od 669.136.590,00 kn. Značajan iznos otišao je i u smjeru Lijepe naše. Naime, netko unutar granica Hrvatske bogatiji je za nevjerojatnih 26 milijuna i 175 tisuća kuna (OVDJE). Međutim to ne znači da je zaista dobio taj iznos jer velik dio “kolača” ide državi.

Tako se kod lutrijskih igara porez plaća na sve dobitke iznad 750 kuna, a u primjeni su četiri porezne stope. Na novčane dobitke od 750 do 10.000 kuna plaća se 10 posto poreza, na dobitke od 10.000 do 30.000 kuna država uzima 15 posto, dobici od 30.000 do 500.000 kuna oporezuju se po stopi od 20 posto, a od dobitaka koji prelaze 500.000 kuna državi ide čak 30 posto, piše tportal.

Nakon odbitka poreza, sretni dobitnik iz Slavonskog Broda dobio je na ruke oko 18 milijuna kuna, a pritom treba naglasiti da je osnovica na koju se obračunava porez nominalni iznos dobitka umanjen za uplaćeni iznos za igru. Kod dobitaka od klađenja oporezivanje je još oštrije jer se porez od 10 posto plaća i na dobitke manje od 750 kuna.

Ostali dobici od klađenja oporezuju se po istom principu kao dobici na lutriji. Osim poreza, igrače u kladionicama čeka i manipulativni trošak koji naplaćuje kladionica, a obično iznosi pet posto od ukupnog uloga.

Kako piše tportal, treba naglasiti da se kod lutrijskih igara značajan dio prihoda od uplata i naplaćenog poreza koristi za financiranje kulturnih, sportskih, humanitarnih i drugih organizacija u skladu s programima za razvoj civilnog društva.

Zanimljivo je pritom da se dobici u kockarnici i automat klubovima ne oporezuju.

Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views