„SITNA SLOVA“: ‘Otkrili smo varanje poznatog teleoperatera, spasili smo građane novih troškova’

Foto: Ilustracija

‘Dužnost nam je s ovim upoznati pretplatnike svih teleoperatera koji su tražili raskid’

Istraživanje udruge za zaštitu prava potrošača “Dalmatinski potrošač” koje je proveo Mladen Šurija, savjetnik za zaštitu prava korisnika telekomunikacijskih usluga, otkrilo je, kako ističu, zavaravajuće poslovanje teleoperatera. Kako ističu o svom priopćenju, radi se o HT-u, a otkriće će, kako navode, značajno smanjiti nepotrebne troškove pogotovo neupućenih potrošača.

“Savjetnik je poučen prigovorima potrošača, provjeravao kakve informacije o raskidu pretplatničkog odnosa HT daje svojim korisnicima. Od službe za korisnike u više navrata je dobivao odgovore i mailove u kojima je rečeno da rok za raskid pretplatničkog ugovora ( ili prelazak na bonove ) u mobilnoj mreži iznosi 30 dana ili da se ugovor raskida zadnjeg dana u mjesecu.

Takvi odgovori su u suprotnosti s Pravilnikom o uslugama u kojem u čl 20. jasno stoji da je rok za raskid u mobilnoj mreži-1 dan! Pretplatnici su na ovaj način oštećivani i dovođeni u zabludu vezano za rok raskida te bi plaćali uslugu i do 30 dana duže od potrebnog.

Moguće je da pretplatnici zbog takve prakse i pogrešnih informacija nisu pravovremeno pismeno tražili raskid ( npr na dan isteka ugovora) već bi vjerujući službi za korisnike ostajali u odnosu duže nego je propisano Pravilnikom o uslugama.

Također Pravilnikom je propisano da pretplatnik nije dužan platiti nikakve račune ili troškove nakon isteka roka za isključenje od jednog dana a to važi i u slučaju ako greškom operatera usluga ostane uključena i nakon toga. Ova nepoštena praksa je prijavljena agenciji za mrežne usluge – HAKOM te ju je agencija zabranila i naložila operatoru da ubuduće daje ispravne informacije o raskidu i rokovima za raskid.

Dužnost nam je s ovim upoznati pretplatnike svih teleoperatera koji su tražili raskid te im savjetujemo da provjere dali su dobili ispravnu informaciju o raskidu te dali je nakon njihovog pisanog zahtjeva, operator odradio raskid u zakonskom roku. U suprotnom mogu napisati prigovor, pozvati se na članak 20 Pravilnika o uslugama te tražiti povrat nezakonito naplaćene naknade i troškova.

Također zbog pritužbi korisnika raznih operatora, agencija HAKOM će naložiti zabranu još jedne nepoštene prakse teleoperatora. Naime dok traje postupak prigovora korisnika na bilo kojem nivou, operatori neće više smjeti pokretati ovrhe, niti proslijeđivati dug korisnika agencijama za naplatu potraživanja”, navodi se u priopćenju Udruge Dalmatinski potrošač.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari