TV-TEHNOLOGIJA: Prelazimo na novi signal – jesu li nam potrebni novi televizijski prijemnici?

Pri prelasku na digitalnu televiziju 2010. država je građanima dala vaučere za kupnju posebnog prijamnika. Još se ne zna hoće li nam i sad tako pomagati

Ne treba još kupovati novu opremu, preporuka je onima koji razmišljaju o promjeni televizora da izaberu onaj za koji im neće trebati dodatna oprema, odnosno Set-Top-Box (STB). Takvi su televizori označeni s DVB-T2 i H.265/HEVC, kažu u Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti, piše 24 sata.

Nedavno je Hakom objavio Preporuku o minimalnim tehničkim zahtjevima prijamnika za digitalni zemaljski televizijski signal (DVB-T2). Prijelaz na emitiranje novog signala počinje 2019. godine te će prvo vrijeme usporedno emitirati i stari signal. Od sljedeće godine će svi TV prijamnici koji će zadovoljavati preporuku biti označeni posebnim logom kako bi ih kupci lakše prepoznali. Kako će logo izgledati, ne zna se, a u Hakomu kažu da će ga na vrijeme osmisliti i objaviti.

Prijelaz na novi sustav za korisnike kablovske ili satelitske televizije bit će “bezbolan”. Ne trebaju ništa kupovati te će za njih sustav prilagoditi kablovski i satelitski operater. Onima koji sobnim ili krovnim antenama među hrvatskim programima hvataju i HRT3, HRT4, RTL2 te Doma TV, novi signal značit će samo trošak za novi prijamnik ili barem za Set-Top-Box.

“Samostalni prijamnici, dekoderi ili set-top-boxovi moći će se kupiti kao i kod prelaska s analognog na digitalno emitiranje. Kod kupnje samostalnog prijamnika bitno je obratiti pažnju je li usklađen s Preporukom o minimalnim tehničkim zahtjevima prijamnika. Sad je cijena takvog prijamnika na razini cijena starih prijamnika, oko 200 kuna, ali trebala bi pasti u idućim godinama – najavljuju u Hakomu i dodaju da još nema odluke hoće li se dodjeljivati subvencije za prijamnike kao što su dodjeljivali 2010. pri prelasku s analognog na digitalno emitiranje programa.

– Subvencije ovise o konačnom tekstu Strategije prelaska digitalne zemaljske televizije na sustav DVB-T2 koju će donijeti Vlada RH”, kažu u Hakomu.

Prijelaz na DVB-T2 sustav s H.265/HEVC video kodiranjem nužan je za ekonomično odašiljanje TV sadržaja visoke razlučivosti (HD) u zemaljskim mrežama i razvoj novih usluga. Kvaliteta slike trebala bi se barem malo promijeniti.

“DVB-T2 signal je nešto robusniji, a to znači otporniji na smetnje nego sadašnji DVB-T signal. Korisnicima koji sad ne vide programe HRT3, HRT4, RTL2 i Doma TV bit će bolje jer će moći gledati i ove programe”, kažu u Hakomu.

Svi televizijski prijamnici koji podržavaju najnoviji standard videokodiranja H.265 HEVC iz 2013. podržavaju i one starije standarde iz 1999. i 2004. Tko sad kupi novi TV prijamnik, dakle, moći će gledati sve programe i prije prelaska na DVB-T2 signal, a i kad Hrvatska pređe na novi standard, moći će i dalje gledati programe iz susjednih zemalja koje će i dalje emitirati stari DVB-T signal.

U Hakomu kažu da se završetak dodjele “druge digitalne dividende” za usluge u mrežama pokretnih komunikacija u većini država članica EU očekuje do 30. lipnja 2020, piše 24 sata.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari