Želite povrat poreza? Ako želite svoj novac pripazite na jedan detalj jer Porezna vam ga neće otkriti

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Obrade i prijava automatizmom idu u svakom slučaju, osim jednom, koji morate otkriti sami

Za porezne obveznike stigao je mjesec u kojem moraju predati porezne prijave kako bi u drugoj polovici godine dobili povrat poreza. No, iako se posljednjih godina navodi kako je sve automatizirano, to baš i nije slučaj.

Naime, samostalni djelatnici koji u 2020. napuste takav radni odnos i prijeđu u novi, kao onaj stalni, neće dobiti povrat poreza za 2019. Neće biti ni upozoreni, već će Porezna taj novac zadržati za sebe. Sve do trenutka kad se porezni obveznik sam javi.

Ne pomaže ni to što je svih 365 dana u 2019. porezni obveznik bio u sustavu kao samostalni djelatnik, u trenutku kad istupa iz njega u 2020., “briše” se i automatizam za njega više ne vrijedi. Pomalo je apsurdno što pritom Porezna ima sve potrebne podatke poreznog obveznika, kao i evidenciju svih potrebnih podataka godine za koju bi trebao stići povrat poreza.

“Pošaljite zahtjev za povrat na e-mail s naznačenim IBAN-om na koji biste primili novac”, kratak je odgovor Porezne na upit zašto povrat poreza kasni toliko da je prešao u godinu kasnije.

Inače, “zahtjev za povrat” znači da se na e-mail adresu pošalje IBAN i navede da je to za potrebe povrata poreza, a dalje sve obavi Porezna. Jer, sve podatke već ima, no novac je “na ledu”. Pomalo je apsurdno da ni unatoč postojanju sustava eGrađani i ePorezna, nikakva obavijest korisniku koji mijenja status ne stiže, pa ovisi o sebi samome.

Dakle, potrebno je pripaziti u slučaju promjene statusa. Svi ostali bit će tretirani kao i dosad. Uz nekoliko napomena.

Konkretnije, s početkom nove fiskalne godine, kreću i prijave poreza na dohodak za proteklu godinu. Porezni obveznici ove zime imaju jedan radni dan više za podnijeti poreznu prijavu, a velika je pogodnost za to i mogućnost prijave elektroničkim putem. Stupile su na snagu i izmjene određenih zakona iz četvrtog kruga porezne reforme, no njihovi efekti očekuju se tek u ljeto 2021. Prijave se ove godine provode dan duže jer je prijestupna godina, no 29. veljače i 1. ožujka su neradni dani pa je krajnji rok za prijave 2. ožujka.

Ujedno, postoji i mogućnost da poreznu prijavu pošalju i putem elektroničkih usluga Porezne uprave – ePorezna.

Iako su 1. siječnja na snagu stupile izmjene određenih poreznih zakona u okviru 4. kruga porezne reforme, za 2019. godinu sve ostaje kao i do sada. No, otkako je uveden poseban postupak poreznih prijava značajno je smanjen njihov broj u fizičkom obliku.

Ono što je novo u sustavu poreza na dohodak, povećanje osobnog odbitka s 3800 na 4000 kuna, već je za građane osjetno u siječnju za plaće za prosinac. Tu je i značajna promjena u okviru zakona o poreza na dobit, po kojoj je prag oporezivanja podignut na 7,5 milijuna kuna godišnje dobiti. Što se tiče mjere oslobađanja poreza na dohodak za mlade do 25 godina, ona će, podsjećaju iz Porezne uprave – efekta imati tek u kolovozu 2021., prilikom podnošenja godišnje porezne prijave.

Vanja Deželić

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views