35 PROMETNIH PREKRŠAJA

103 KONTROLE VOZAČA: Najbrže “potegnuo” vozač Aprilie u Matuljima, dvostruko više od dopuštenog”!

Foto: MUP

U petak 22. svibnja od 15 do 20 sati prometna policija Policijske uprave primorsko-goranske pojačano je nadzirala vozače mopeda i motocikala u cilju veće zaštite i sigurnosti ove kategorije sudionika u prometu, kao jedne od najugroženijih skupina

Sveukupno su kontrolirana 103 vozača, i to 57 vozača motocikala i 46 vozača mopeda. Zabilježeno je 35 prometnih prekršaja, od kojih najviše sedam prekršaja prekoračenja brzine.

Svi prekršaji prekoračenja brzine zabilježeni su kod vozača motocikala, od kojih izdvajaju 37-godišnjeg vozača motocikla marke Aprilia, riječkih registracijskih oznaka. Spomenutog vozača zaustavila je posada policijskog presretača na području čvora Matulji. Kretao se iz smjera Rupe prema Rijeci brzinom od 183 km/h na mjestu gdje je ograničenje brzine od 90 km/h.

Nadalje, dva vozača upravljala su neregistriranim motociklima, a jedan vozač mopeda nije imao zaštitnu kacigu.

Također, tijekom pojačanog nadzora vozači mopeda i motocikala zatečeni su u počinjenju po jednog prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, nepropisnog pretjecanja i obilaženja, s nevidljivom registracijskom pločicom te u još 18 različitih prometnih prekršaja.

Od tih prekršaja, izdvajamo četiri prekršaja tehničke neispravnosti utvrđena na području nadležnosti Postaje prometne policije Rijeka.

Naime, u provedbi pojačanog nadzora prilikom kontrole mopeda na području nadležnosti Postaje prometne policije Rijeka i Policijske postaje Opatija korišteni su valjci za utvrđivanje maksimalne brzine mopeda. Navedeno je provedeno u suradnji s djelatnicima stanica za tehnički pregled vozila.

Nakon utvrđivanja brzine iznad 50 km/h kod četiri mopeda, vozači su s mopedima upućeni na izvanredni tehnički pregled vozila gdje je u stanicama za tehnički pregled utvrđeno da su tehnički neispravni. Vozači ova četiri mopeda su isključeni iz prometa, privremeno su im oduzete registracijske pločice te su kao i ostali počinitelji prometnih prekršaja sankcionirani temeljem Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Tijekom provođenja pojačanih mjera na području Policijske uprave primorsko-goranske nije bilo prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači mopeda i motocikala.

U cilju smanjenja mogućnosti nastanka prometnih nesreća i njihovih posljedica vozače mopeda i motocikala, ali i ostale sudionike u prometu policija poziva na odgovorno ponašanje i dosljedno poštivanje prometnih pravila i propisa.

Savjeti za vozače mopeda i motocikla

uvijek koristite zaštitnu kacigu
brzinu prilagodite uvjetima na cesti
ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje
uvijek vozite s upaljenim svjetlima
nosite reflektirajući prsluk da bude vidljiviji ostalim sudionicima u prometu
ne precjenjujte svoje vozačke sposobnosti
ne vozite između kolona vozila
ne vozite tzv. „slalom“ vožnju
nemojte prevoziti djecu na mopedima i motociklima
koristite zaštitnu kacigu, odijelo i rukavice odgovarajuće veličine
ne uklanjajte zaštitnu blokadu brzine na mopedima – mopedi nisu predviđeni za velike brzine

Savjeti ostalim vozačima

ne oduzimajte prednost prolaska mopedima i motociklima
kod prestrojavanja pazite na „mrtvi kut“
vodite računa da motocikli brže ubrzavaju od ostalih vozila
motocikli se često čine daljima nego što zaista jesu
uvijek uključite pokazivače smjera prije skretanja

FOTO: PU primorsko-goranska

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views