OPREZNO!

51-godišnjakinja nasjela na lažni oglas o ”povoljnom” kreditu; Novac nije stigao, a rate idu!

Opisani način računalne prijevare nije rijetkost u policijskoj praksi, pa građane stoga pozivamo na oprez kod ugovaranja određenih novčanih transakcija putem interneta

Kaznenom prijavom za počinjenje kaznenog djela računalna prijevara i nedozvoljena uporaba osobnih podataka završeno je kriminalističko istraživanje koje su proveli policijski službenici II. policijske postaje Rijeka, u suradnji sa službenicima Policijske postaje Garešnica iz Policijske uprave  bjelovarsko-bilogorske.

Riječ je o istraživanju kojim je utvrđeno da je početkom listopada 2019. godine 45-godišnji hrvatski državljanin na internetu objavio lažni oglas o povoljnom kreditu. Na isti se javila 51-godišnja hrvatska državljanka kojoj se osumnjičenik u komunikaciji lažno predstavljao kao službenik banke u Hrvatskoj te joj proslijedio dokumentaciju za ishodovanje kredita i tražio uz to njene osobne podatke. Oštećena je povjerujući mu dostavila zatraženo, no, kako se osumnjičenik u narednom razdoblju više nije javljao, mislila je da do ostvarenja kredita nije došlo jer traženi novac nikad nije dobila. Međutim, kada je nakon određenog vremena dobila uplatnice  iz banke u kojoj nema poslovni račun provjerom je utvrdila kako je na njeno ime ostvaren kredit u iznosu od oko osam tisuća kuna. Osumnjičeni 45-godišnjak je zbog sumnje na počinjenje navedenih kaznenih djela kazneno prijavljen nadležnom državnom odvjetništvu redovnim putem.

Opisani način računalne prijevare nije rijetkost u policijskoj praksi, pa građane stoga pozivamo na oprez kod ugovaranja određenih novčanih transakcija putem interneta. Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara može se saznati na stranicama Ravnateljstva policije https://policija.gov.hr/prevencija/racunalna-sigurnost/internet-prijevare/456

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views