POLICIJA POZIVA NA OPREZ

57-godišnjak bez kacige vozio električni romobil; Nije prilagodio brzinu, pao i teško se ozlijedio

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL/ Ilustracija

Teško ozlijeđen vozač električnog romobila, piše u izviješću policije.

Tijekom jučerašnjeg dana, 57-godišnji hrvatski državljanin upravljao je električnim romobilom na području Škurinja u Rijeci te se pritom teško ozlijedio.

Očevidom je utvrđeno da je do prometne nesreće došlo tako što se 57-godišnjak kretao kolnikom, umjesto nogostupom  (površinom namijenjenom za ovu vrstu vozila), a zbog neprilagođene brzine izgubio je nadzor nad romobilom, pao i udario u rub kolnika.

Tijekom vožnje, 57-godišnjak nije koristio zaštitnu kacigu.

Zbog zadobivenih ozljeda, pružena mu je liječnička pomoć u KBC Rijeka gdje su mu konstatirane teške tjelesne ozljede.

Budući da su električni romobili, kao i ostala prijevozna sredstva, sve prisutniji u prometu, korisnike ovih vozila podsjećamo i upozoravamo na obvezu pridržavanja svih zakonskih odredbi kojima je regulirano njihovo sigurno sudjelovanje u prometu, kažu iz policije.

Posebno izdvajaju:

svi vozači osobnih prijevoznih sredstava dužni su nositi zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje

​kretati se mogu biciklističkim stazama i nogostupom, a ukoliko ne postoje mogu se koristiti na dionicama županijskih, lokalnih i nerazvrstanih cesta na kojima je brzina ograničena na 50 km ili manje i gdje je to dopušteno postavljenim prometnim znakom, i to krećući se što bliže desnom rubu kolnika

ne smiju upravljati vozilom koristeći slušalice na ili u oba uha, čime se umanjuje mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom

ne smije se voziti više od jedne osobe

u noći ili u vrijeme smanjene vidljivosti trebaju koristiti reflektirajući prsluk, reflektirajuću odjeću ili drugu reflektirajuću oznaku.

O svim novim izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama možete pročitati ovdje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari