RAČUNALNA PREVARA

Riječanku (75) nazvali telefonom: ‘Računalo vam je hakirano, morate odmah napraviti ovo…’ Ostala je bez tisuća eura!

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Oštećena je putem mobilne aplikacije pristupila svom bankovnom računu te vidjela da nedostaje oko 2850 eura, izvijestila je policija.

Policija je zaprimila kaznenu prijavu o počinjenju kaznenog djela računalna prijevara na štetu 75-godišnje hrvatske državljanke.

Naime, oštećenu 75-godišnjakinju je 19. listopada telefonom nazvala nepoznata ženska osoba obrativši joj se na engleskom jeziku i predstavivši se kao djelatnica jedne tvrtke navodeći da je njezino računalo hakirano.

Nepoznata ženska osoba joj je rekla da će je pokušati zaštititi od hakerskih napada ukoliko bude slušala njene upute, odnosno da na svom računalu instalira internet aplikaciju na što je oštećena pristala. Telefonski razgovor se prekinuo pa je zaprimila još nekoliko inozemnih telefonskih poziva te su je tražili kontrolni broj aplikacije.

Nakon prekinutog poziva, s obzirom da joj je postalo sumnjivo, oštećena je putem mobilne aplikacije pristupila svom bankovnom računu te vidjela da s njega nedostaje oko 2850 eura.

Shvativši da je prevarena, oštećena je događaj prijavila policiji.

Kako ne bi postali žrtvom ovakvog i sličnog kaznenog djela, građanima savjetujemo da svakako provjere adrese pošiljatelja elektroničke pošte, zatim postoji li ta pravna ili fizička osoba, a posebno neka na zahtjeve ne šalju svoje osobne podatke ili podatke bankovnih kartica.

Postoji više vrsta internetskih prijevara o kojima se može saznati na poveznici https://policija.gov.hr/prevencija/racunalna-sigurnost/internet-prijevare/456.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari