Albin Lampe, Istrijan osumnjičen za organizaciju prostitucije u Puli, suočen s novim optužbama

Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

Porečki poljoprivrednici Danko Lavizatić i Dušan Pančelat ovog visoko pozicioniranog državnog službenika terete za kazneno djelo krivotvorenja službene i poslovne isprave

Uhićeni istarski pročelnik Ministarstva poljoprivrede 57-godišnji Albin Lampe, koji je osumnjičen da je počinio kazneno djelo prostitucije te da je podvodio, tajno snimao, ali i sam seksualno iskorištavao 30-godišnjakinju iz Zagreba, još se uvijek nalazi u istražnom zatvoru u Puli, piše Glas Istre.

Osim što ga se tereti za prostituciju, porečki poljoprivrednici Danko Lavizatić i Dušan Pančelat ovog visoko pozicioniranog državnog službenika terete za kazneno djelo krivotvorenja službene i poslovne isprave, a time i protuzakonito obavljanje službene radnje i davanja lažnih iskaza.

Svoje su sumnje pretočili u kaznene prijave od kojih je jedna odbačena u svibnju ove godine, a druga je protekli tjedan ponovno upućena prema Općinskom državnom odvjetništvu u Pazinu. U obje prijave Lampea se tereti da se lažno prikazao kao ovlaštena službena osoba za izradu lovnogospodarske osnove (LGO) koju je izradio za Lovačko društvo Zec iz Poreča, ali i za druga lovačka društva u Istri, za što je, smatraju poljoprivrednici, protuzakonito primio veći nepoznati novčani iznos.

U prvoj kaznenoj prijavi Lampea se proziva za udruživanje na način da je imao grupu pomagača i poticatelja koji su zlorabili službeni položaj i ovlasti, a s kojima je zauzvrat dijelio visoke naknade od izrade lovnogospodarske osnove. Ovim optužbama bavio se i USKOK koji je iznio mišljenje da tvrdnje u prijavi nisu dovoljno argumentirane te da u konkretnom slučaju nisu bila ostvarena bitna obilježja kaznenog dijela, napominjući pritom da se radi samo o “naznakama korupcije”. Zbog toga je prijava vraćena tadašnjem Općinskom državnom odvjetništvu u Puli koje ju je kasnije i odbacilo, piše Glas Istre.

Međutim poljoprivrednici i dalje sumnjaju da je Lampe od 2006. godine izradio najmanje 30-ak lovnogospodarskih osnova (LGO) ističući kako izrada jednog takvog složenog dokumenta kojeg trebaju imati sva lovačka društva, košta oko 30 tisuća kuna. Tvrde i da je Lampe imao monopol u Istri budući da je putem svog obrta izrađivao LGO za gotova sva lovačka društva iako za to nije bio ovlašten.

Iz tog moguće proizlazi, napominju poljoprivrednici s kojima smo razgovarali, da je Lampe izvan redovnih poslova unutar Ministarstva, gdje je radio na mjestu voditelja Poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe, samo od izrade LGO-a zaradio oko 900 tisuća kuna. Također pitaju se je li kao osoba koja je imala važne funkcije vezane uz lovstvo unutar Ministarstva, sam sebi pogodovao pri sklapanju privatnih poslova za koje nije bio ovlašten?

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari