Bivši cimer iz ćelije: ‘Kristian je od silnih tableta postao zombi, zatvorenici su ga maltretirali’

‘Pogledao sam i vidio da si je žiletom prerezao vene na zapešćima. Vidio sam krv na njegovim rukama’

Obdukcija na tijelu 18-godišnjeg Kristiana Vukasović koji je preminuo u splitskoj bolnici, nakon što je u nju u komatoznom stanju doveden iz istražnog zatvora Bilice, pokazuje da je umro od straha, doznaje se u bolnici.

Patolog koji je obavljao obdukciju tvrdi da je Kristian Vukasović preminuo od psihičke smrti, odnosno da se radi o smrti nastaloj zbog straha, neispavanosti, stalnog psihičkog rastrojstva te ekstremnih okolnosti kojima je bio izložen.

Iako odvjetnik koji zastupa obitelj, Vinko Ljubičić, još uvijek nije službeno dobio rezultate obdukcije u razgovoru za Hina kazao je kako su pretpostavljali da će rezultati biti takvi.

“Mi smo pretpostavljali da će uzrok njegove smrti biti posljedica straha, psihička bol i uvjeti u kojima je boravio u zatvoru. Rezultat obdukcije mi još nije uručen, a on još nije ni cjelovit. Svakako ću u ime obitelji zatražiti pravnu zaštitu, odnosno već sljedećih dana ćemo tužiti državu jer je očigledno da je došlo do greške”, kazao je odvjetnik Ljubičić.

Bivši cimer: ”Ubio ga je sustav”

Bivši Kristianov cimer iz Bilica kaže da je on bio bolesno dijete kojemu nije bilo mjesto u zatvoru. Smatra da je za njegovu smrt kriv sustav.

“Pročitao sam u medijima da je prvi neslužbeni nalaz obdukcije pokazao da je Kristian Vukasović umro zbog zatajenja srca i straha zbog stresa koji nije mogao podnijeit. Bio sam neko vrijeme njegov cimer u ćeliji u zatvoru na Bilicama i reći ću vam iskreno -ubio ga je sustav i to tako što su ga konstantno drogirali tabletama. On je bio dijete i to dijete s psihičkim smetnjama i smanjenim intelektualnim sposobnostima. On mentalno nije bio za takvu ustanovu. Nije se znao niti mogao nositi s nepisanim pravilima koja vladaju u tom nenormalnom okruženju. Teško se nosio sa situacijom, a tamo su ga stalno ”trpali” raznim tabletama. Sustav je rješenje vidio u tabletama i to iznimno jakim. Napravili su od njega zombija. On više nije bio u stanju čak niti se pomokriti u WC školjku. Onako izgubljen, pomokrio bi se posvuda. Nije mogao vezice na obući zavezat”, ispričao je za Vijesti.hr bivši cimer nesretnog mladića koji je želio ostati anoniman (podaci su poznati redakciji, ali ih zbog njegove i sigurnosti njegove obitelji nećemo iznositi u javnost).

Zakazali DORH, suci, zatvorska uprava: Mladić se od straha tresao u krevetu. Imao je suicidalne misli

“Dovoljno je samo da mu pogledaju krvnu sliku pa da se utvrdi koliku je koncentraciju lijekova imao u sebi, a u istražnom zatvoru nije imao priliku baviti se nekom sportskom aktivnošću gdje bi to izbacio iz sebe, a poslije, onako drogiran tabletama, nije bio ni u stanju. Zbog svega toga nakupljenog u njegovom organizmu, lako je moguće da stradaju bubrezi, jetra… Tamo se tablete kojima te drogiraju, dijele ”šakom i kapom”, a nisu niti malo bezazlene. Dapače, iznimno su jake jer ima i ovisnika koji se ‘skidaju”, nastavio je potresnu ispovijest bivši zatvorenik.

Upitali smo ga i je li primijetio da pokojni Vukasović ima suicidalne misli.

“Njega su ondje drugi zatvorenici, oni koji su dijelili ćeliju s njim, maltretirali psihički i fizički jer se ponašao kao malo dijete zbog svog poremećaja. Nas zatvorenike se unutra prati, pa smo tako u jednom trenutku ja i još jedan dečko postali njegovi cimeri. Sjećam se da sam ležao na krevetu i čitao knjigu, kada mi je odjednom rekao ”vidi ovo”. Pogledao sam i vidio da si je žiletom prerezao vene na zapešćima. Vidio sam krv na njegovim rukama, ali nisu to bile duboke rane. Nije se on želio ubiti, on je želio privući pažnju baš kao što mala djeca to čine. Trebao mu je razgovor”, prisjeća se bivši stanovnik Bilica.

Žilet je, kaže, bio u nekoj cijevi u ćeliji, a ondje ga je ostavio Kristianov bivši cimer. Kristian je o tome šutio sve dok nije želio privući pažnju na sebe.

Prvi rezultati obdukcije: Bolesni mladić koji je bio u zatvoru na Bilicama umro od straha?

“Kada je odlučeno da ću s njim dijeliti ćeliju, službenici su mi rekli da on ima problema. Meni ga je jako bilo žao jer je bio bolesno dijete na kojem se sustav iživljavao. Vjerujte mi, tamo stvarno ima ljudi koji zaslužuju biti ondje, ali ima i onih koji ondje nikako ne bi smjeli biti baš kao što Kristian nije smio biti ondje. A sada kada je sve završilo tragedijom, izmislit će bilo što samo da maknu sa sebe odgovornost i smrt djeteta za koju su krivi”, tvrdi naš sugovornik.

Propust suda?

Kristianov bivši cimer smatra da se u ovom slučaju radi o propustu suda.

“Suci su u ovoj zemlji luđi od zatvorenika. Vode gladijatorske igre između sebe za što bolju poziciju. Kako bi ‘napunili kvotu pucaju na najslabije karike’. Zakon je takav da ga svi iskorištavaju – i suci i policija i tužitelji i zatvorenici. Ovaj put je životom platilo dijete s posebnim potrebama. Niti mu je suđeno kako je trebalo, niti je bio smješten u adekvatnu ustanovu”, zaljučio je naš sugovornik.

Priznao zločin pa mu sudili kao odrasloj osobi

Podsjetimo, preminuli 18-godišnjak je u travnju osuđen na osam mjeseci zatvora zbog izazivanja požara u kojima je izgorjelo pet maslina, par stabala i dva hektara trave. Sam je odšetao u policijsku postaju i prijavio se. Unatoč tome što je bio dijete s posebnim potrebama, što je imao teži invaliditet, potrebu za cjelodnevnu pomoć i njegu te što je bolovao od poremećaja piromanije smješten je u istražni zatvor Bilice u Splitu. Kazneni postupak se protiv njega redovito vodio pa mu se sudilo kao zdravoj osobi.

Glavna rasprava na kojoj je Kristian osuđen, održana je na Općinskom sudu u Splitu i to u jednom danu. Proglašen je krivim. Bila mu je izrečena i sigurnosna mjera obveznog liječenja.

Nakon što je završio u istražnom zatvoru bio je u teškom psihičkom stanju i nekoliko je puta prebacivan u zatvorsku bolnicu u Zagrebu gdje mu je dijagnosticiran suicidalni poriv. Usprkos tome vraćen je u zatvorsku ćeliju na splitskim Bilicama odakle je u komi prebačen u splitsku bolnicu gdje je i preminuo. Na tijelu je imao modrice ispod trbuha i na preponama koje je primjetio njegov otac.

Državno odvjetništvo i Ministarstvo pravosuđa tvrde da do sada nisu utvrđene nepravilnosti u radu državnih službenika Zatvora u Splitu.

Obitelj 18-godišnjeg Kristijana Vukasovića, najavila je da će podnijeti tužbu protiv države.
Sanja Petrović
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

>>> Što o slučaju kažu institucije i mjerodavni, pogledajte informativnoj emisiji RTL Danas u 18.30 sati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari