Mladi dimnjačar žrtveno janje? “I tvrtka iz Čavli odgovorna je za smrt dvoje mladih u Istri”, tvrde odvjetnici

Ilustracija (Pixsell)

Prvo su krivili samo dimnjačara za smrt mladog para u Istri, nakon novih vještačenja došlo je do obrata u postupcima

Dva mlada života zauvijek su izgubljena u tragičnom spletu događaja. Nakon svadbenog slavlja zaspali su u sobi u apartmanskom zdanju agroturizma Milena u Bačvi, naselju u blizini Višnjana. Prijatelji su zatekli beživotna tijela Patrika Blaška (27) iz Poreča i Lare Nikolić (22) iz Varvari u apartmanu u potkrovlju. Išli su ih probuditi, nakon što se nisu pojavili na doručku. Prijatelji su zatim pozvali policiju piše 100posto.

Mladi par, otkriveno je nakon obdukcije i toksikološkog vještačenja, umro je od trovanja ugljikovim monoksidom. Tu na scenu stupaju vještaci Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja ‘Ivan Vučetić’ iz Zagreba.

Nakon vještačenja i istrage, Općinsko državno odvjetništvo u Puli je podiglo optužnicu protiv dimnjačara Đina Tomića, koji je tada imao 23 godine, bio je zaposlen u tvrtki D.I.M.Š.O. iz mjesta Čavli.

Sličan slučaj

Ovog tragičnog događaja iz 2015. mnogi su se sjetili baš ovog ljeta nakon što je došlo do višestrukog trovanja talijanskih turista na brodu Atlantia u blizini otoka Hvara. Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela uhićeni vlasnik (23) i kapetan (27) broda, zbog sumnje da su ‘na svoju ruku’ ugradili benzinski generator-agregat sa zračnim hlađenjem zbog čijeg rada je došlo do istjecanja otrovnih plinova, u prostor putničkih kabina.

Nevjerojatna slučajnost i koincidencija da je najnovije rješenje u slučaju mladog para napisano 12. kolovoza, dan prije nego je talijanski menadžer Eugenio Vinci (57) pronađen mrtav na motornom jedrenjaku.

“Najnovije rješenje koje je došlo, napisano je 12. kolovoza, u njemu stoji da se provodi istraga protiv direktora dimnjačarskog društva koje je bio koncesionar Marka Bajraktarevića, protiv same tvrtke kojoj je bio direktor, a koja je poslala dimnjačara D.I.M.Š.O. i treći je Đorđe Stefanov, vlasnik objekta”, ispričala je za 100posto odvjetnica Ingrid Barić koja zastupa obitelji poginulih Patrika i Lare.

Proširenje istrage

Proširenje istrage s jedinog optuženog – dimnjačara – tražili su nakon što su počela svjedočenja, kako tvrdi odvjetnica i iz kaznenog i građanskog postupka, u kojima su vidjeli nelogičnosti. Pisali su prijave i proširivali ih, a dobivali su samo odbijenice. Neke od upletenih u cijeli slučaj uopće nisu htjeli ni saslušati.

Ono što odvjetnicu koja zastupa obitelji unesrećenih čudi je da su samo nekoliko dana prije novog rješenja dobili odbijenicu.

“Nije riječ o mjesec ili dva. Prije odlaska na godišnji odmor 24. srpnja, mi smo bili revoltirani rješenjem Općinskog državnog odvjetništva u Pazinu, napisanog 15. srpnja kojom je odbačena kaznena prijava, nas kao oštećenika, protiv Đorđa Stefanova i Milene Stefanov, njegove majke. Zatim smo pisali prijedlog Županijskom sudu u Puli za provođenje dokazne radnje, prvog ispitivanja. Pisala sam i Županijskom sudu i Državnom odvjetniku u Zagrebu, žalila sam se na rad lokalnih ŽDO-a. Mi smo zadovoljni da su na kraju žalbe prošle”, kazala je odvjetnica Barić.

Ovim žalbama prethodilo je i novo vještačenje koje je napravljeno na zahtjev sutkinje Općinskog suda u Puli Vere Glasnović Gjoni, koja je u kaznenom predmetu odlučila provesti novo vještačenje.

Novo vještačenje ukazalo je na propuste

“To se vodilo od ožujka, na ovamo, pred godišnji nam je poslala taj nalaz i mišljenje. Vještak se zove Nenad Zrinski, iz Zagreba. Ono što smo vidjeli nama je bilo logično, to je sve ono na što smo upozoravali, a nitko nije slušao”, kazala je odvjetnica Barić i dodala kako je novo vještačenje pokazalo da kotao koji je radio na plinsku energiju, a postavljen u objektu, nije bio ispravan – kako stoji u prvom vještačenju.

“Sredinom rujna je uviđaj na licu mjesta, a 30. listopada je nastavak suđenja Đinu Tomiću, dimnjačaru. U novom kaznenom postupku, ne odustaju od dimnjačara, nego proširuju istragu na spomenute sudionike. Dimnjačar svakako je u lancu odgovornosti, ima svoj dio. Trebao je na licu mjesta vidjeti da nema atesta, trebao je reći vlasniku da se ne smije koristiti dimnjakom dok njegova tvrtka ne obavi atestiranje. Ali mladić je došao čistiti dimnjake na kruta goriva, a ne plinski. U tome je njegova odgovornost”, objasnila je odvjetnica Ingrid Barić.

Obitelji preminulih u interesu samo – istina

Odvjetnica koja zastupa obitelji kaže da je njima u interesu samo istina. “Žele da se utvrdi istina, sve ono što se na početku kazneni postupak vodio protiv Đina Tomića (dimnjačara) to je bilo vrlo površno obavljeno. Mi smo ostali bili iznenađeni, bilo im je jako i njega žao, jer drže da je žrtveno janje. Iako ja kažem da ima on svoj dio odgovornosti”, kazala je Barić za 100posto.

Do sada se isključivo njega teretilo da je 18. srpnja 2015., dakle tri mjeseca prije tragedije, u turističko-ugostiteljskom objektu u Bačvi, obavljajući poslove dimnjačara, iz nehaja, propustio provjeriti ispravnost i funkcioniranje dimnjaka koji je spojen na plinski kotao, pa nije niti utvrdio da je dimnjak tehnički neispravan i nije obavijestio opskrbljivača da isključi dovod plina dok se dimovod ne dovede u ispravno stanje.

Dimnjak je u takvom neispravnom stanju ostao u uporabi pa je 25. listopada ujutro u apartmanu u kojem su spavali Patrik i Lara došlo do izlaska dimnih plinova iz dimovodnog kanala kroz elektro-instalacije i instalacije klima uređaja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari