PREKRŠIO UVJETNU KAZNU

Boško Balaban mora u zatvor zbog neuzdržavanja djece: ‘Ne mogu im platiti, prijatelji i roditelji mi posuđuju novac…’

Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Boško Balaban je 2021. proglašen krivim za neuzdržavanje svoje djece, a zatim je dobio rok u kojem je morao isplatiti sve dugove za njih. U srpnju ove godine je dobio posljednju šansu, još šest mjeseci…

Bivši Vatreni Boško Balaban pravomoćno je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od jedne godine s primjenom uvjetne osude od četiri godine, stoji u presudi Općinskog kaznenog suda u Zagrebu iz srpnja ove godine, piše 24sata.

Općinski sud je još 2021. godine proglasio Balabana krivim zbog neuzdržavanja djece, nakon što se rastao od Ive Radić, nekadašnje Kraljice Hrvatske.

Pravomoćnom presudom iz 2021. godine, Balabanu je naloženo da u dvije godine isplati dugove za svoju djecu, za jedno 91.250,60 kn, za drugo 102.558,60 kn i za treće 104.781,00 kn i to sve na račun majke djece, Ive Radić. Za dvoje djece je sud naložio da mora ispunjavati obveze dokle god za to postoje zakonski uvjeti te je upozoren kako uvjetna osuda može biti opozvana ako u potpunosti, ili barem u većoj mjeri, ne izvrši naložene obaveze u roku koji je određen.

Kako navode u presudi, rok za ispunjenje duga je istekao krajem lipnja ove godine.

Naveo je da se bavi prodajom nogometaša

Godinu dana ranije, 7. srpnja 2022. Balaban je rekao kako je u pregovorima s bivšom suprugom glede prodaje zajedničkih nekretnina te da je spreman prodati neku od svojih kako bi namirio dug i počeo redovito plaćati za uzdržavanje djece.

  • Naveo je da se bavi prodajom nogometaša, ali se ne radi o fiksom poslu u kojem postoje redovita primanja – navodi se u obrazloženju te dodaje kako je Balaban rekao da povremeno “živi vani” radi posla.
  • Iskazao je da bi davao za uzdržavanje djece ali nema toliko novaca te je dogovorio s bivšom suprugom da će joj ostaviti svoje nekretnine koje su u najmu pa će iznos najamnine ići na uzdržavanje djece i da je u ozbiljnim dogovorima da se ovaj postupak riješi kako mu se ne bi opozvala uvjetna osuda i da ne ide u zatvor – stoji u presudi.

Balaban je zatim u listopadu iste godine rekao kako ništa nije uplatio za uzdržavanje svoje mlađe djece, već samo da najstarijoj kćeri plaća stan i školovanje u inozemstvu, i to u iznosu od 1000 do 1500 eura mjesečno. Tada je rekao kako ne plaća za uzdržavanje jer nema novaca.

Zagreb: Boško Balaban iskoristio sunčan dan za šetnju centrom grada 09.03.2019. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
  • Zdrav je i radno sposoban, živi na način da mu roditelji i prijatelji posuđuju novce koje im vrati te da za vrijeme trajanja korone nije uspio napraviti ništa oko prodaje nogometaša dvije do tri godine i da dalje živi u stanu na ranije navedenoj adresi – stoji u presudi.

“Nije platio jer nema novaca”

I na ročištu u prosincu prošle godine je rekao kako nije platio ništa za uzdržavanje jer nema novaca, no da od najma kuće u Istri njegova bivša supruga i on uprihode 30.000 eura te da je bivšu suprugu opunomoćio da od toga uzima novac.

U presudi Općinskog kaznenog suda nadalje stoji kako je utvrđeno da Balaban nije u potpunosti platio obaveze u odnosu na maloljetnu djecu te da i dalje ne plaća dospjela uzdržavanja, već da uzdržava samo svoju puno ljetnu kći.

  • Vijeće ocjenjuje da osuđenik pokazuje spremnost kako bi konačno podmirio postojeće dugove i daljnja buduća uzdržavanja jer je svjestan da mu se može opozvati uvjetna osuda i da će dodatni rok od 6 mjeseci biti dostatan za ispunjenje obveza naloženih presudom suda, smatrajući da je takva odluka u najboljem interesu maloljetnih oštećenika. Napominje se da je ovo zadnje produljenje roka i u slučaju neispunjenja obveza, ispunjeni su uvjeti za opoziv uvjetne osude i određivanje izvršenja kazne zatvora – stoji u presudi, piše 24sata.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari