BEZ ZNANJA OŠTEĆENOG

Čega se sve sjete! Mladić iz Rijeke (21) kupio mobitel na ime 20-godišnjaka. Naravno, to nije moglo dobro završiti…

Foto: Unsplash/H.S.

Policija savjetuje pojačan oprez kako ne bi došlo do neovlaštene uporabe osobnih podataka, izvijestila je policija.

Po završetku kriminalističkog istraživanja policijskih službenika II. policijske postaje Rijeka, kazneno je prijavljen 21-godišnji hrvatski državljanin osumnjičen za počinjenje kaznenog djela nedozvoljena uporaba osobnih podataka.

Policija ga osnovano sumnjiči da je u ožujku ove godine, bez znanja i pristanka oštećenog 20-godišnjaka, na njegovo ime putem interneta sklopio pretplatnički ugovor za mobilnu tarifu i kupnju mobilnog uređaja.

Da je netko neovlašteno koristio njegove osobne podatke, oštećeni je saznao kada je primio opomenu zbog neplaćenih računa u iznosu od oko 130 eura.

Kako bi smanjili mogućnost počinjenja ove vrste kaznenih djela policija građanima savjetuje da svoje osobne podatke (ime, prezime, adresu, OIB, brojeve bankovnih kartica i slično), ne govore ili šalju drugim osobama. Također, da svoje osobne isprave ne daju ili šalju sve dok se zaista ne uvjere da se radi o službenim osobama koje su za to imaju službene razloge.

Osim toga, prije eventualnog bacanja dokumenata, računa i drugih materijala, preporuča se osobne podatke učiniti nečitljivima (rezanjem, prekrivanjem i sl.).

Poseban oprez potreban je u online komunikaciji jer počinitelji do podataka dolaze putem društvenih mreža, hakerskim napadima, malwareima, phishingom i slično, radi čega je potrebno zaštititi svoju privatnost, čuvati svoje lozinke, provjeriti postavke privatnosti na svojim profilima te poduzeti druge mjere zaštite.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari