OŠTEĆENA ZA STOTINE EURA

Crikveničanka (37) prevarena pri kupnji putem interneta, netko je potom njezinom karticom kupovao što mu se prohtjelo

Ilustracija (Pexels)

Računalnom prijevarom oštećena je 37-godišnjakinja kojoj su prilikom kupnje na internetu zloupotrijebljeni bankovni podaci, stoji u izviješću policije.

Crikvenička policija zaprimila je kaznenu prijavu 37-godišnje hrvatske državljanke koju je nepoznati počinitelj oštetio jer je iskoristio podatke s njezine bankovne kartice te tijekom travnja kroz više transakcija kupovao usluge i robu u vrijednosti od 685 eura.

Riječ je o kaznenom djelu računalne prijevare, a koja su sve učestalija zbog povećanog broja online kupnji.

“Mnogi građani zbog udobnosti i brzine klasičnu kupovinu odlaska po trgovinama su zamijenili kupnjom na internetu. Iako je takva vrsta kupovine najbrža, sigurno je najriskantnija jer tom prilikom se vrlo često koriste bankovni i osobni podaci kupca, a koji mogu biti zlouporabljeni ako kupci nemaju potrebne sigurnosne zaštite na svom računalu ili mobitelu.”, upozoravaju iz Policijske uprave primorsko-goranske.

”Podsjećamo građane, ako kupujete online, odnosno putem interneta, provjerite web stranicu i nikad ne koristite veze dobivene elektronskom poštom ili preko društvenih mreža. Svoje osobne ili bankarske podatke unosite isključivo na provjerenim internetskim stranicama. Pri kupnji na internetu koristite mogućnosti plaćanja pouzećem, bez dostavljanja bankovnih podataka. U slučaju da posumnjate kako se radi o prijevari ili ako postanete žrtva prijevare, događaj odmah prijavite policiji”, poručuju iz policije.

Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara i savjete kako se zaštititi možete pronaći na mrežnim stranicama MUP-a i stranicama Europolovi savjeti za sigurniji internet te na Youtube kanalu MUP-a.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari