2018. GODINE

Vlasnik tvrtke utajio porez i štetio proračun za više 105 000 eura

Osumnjičenik je kazneno prijavljen mjerodavnom državnom odvjetništvu, izvijestila je policija.

Policijski službenici Službe za gospodarski kriminalitet i korupciju Policijske uprave primorsko-goranske proveli su kriminalističko istraživanje nad 53-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela utaje poreza ili carine i prouzročenja stečaja.

Policija ga sumnjiči da je kao vlasnik i odgovorna osoba tvrtke s područja PGŽ-u tijekom 2018. godine drugoj tvrtki sa sjedištem u inozemstvu ispostavio više računa za određene usluge na koje nije obračunao porez na dodanu vrijednost niti ga je prikazao u mjesečnim prijavama PDV-a, iako je to bio dužan učiniti. Naime, nadležnom poreznom tijelu je dao netočne podatke o poreznoj obvezi i izbjegao plaćanje poreza na dodanu vrijednost u korist državnog proračuna Republike Hrvatske u iznosu više od 105 000 eura.

Osim toga, osumnjičenik je u veljači 2022. godine u namjeri da umanji imovinu koja bi činila stečajnu masu, prodao osobno vozilo i nekretninu u vlasništvu tvrtke sebi kao fizičkoj osobi izdajući račune na ime tvrtke, a iznos kupoprodajne cijene nije uplatio na račun društva, već je navedeni iznos podmirio iz dobiti društva i na taj način umanjio imovinu za oko 103 270 eura, kao i onemogućio naplatu potraživanja vjerovnika za navedeni iznos.

Po dovršetku kriminalističkog istraživanja, zbog sumnje u počinjenje navedenih kaznenih djela, 53-godišnji osumnjičenik je kazneno prijavljen mjerodavnom državnom odvjetništvu.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari