CRNI DANI ZA MNOGE VLASNIKE STANOVA I KUĆA Provalnici odnijeli novac, nakit, televizore, odjeću…

Ilustracija: Riportal

U nekoliko proteklih dana policija je zaprimila prijave o provalama u dva stana i obiteljsku kuću na području Rijeke, Kostrene i Bakra

Provale su se dogodile između 17. i 27. kolovoza, a nepoznati počinitelji su otuđili novac, nakit, televizore, odjeću i druge predmete.

Vlasnici stambenih objekata i otuđenih predmeta oštećeni su sveukupno za oko 24.000 kuna.

Kako bi smanjili mogućnost počinjenja ovakvih kaznenih djela i njihovih posljedica, građanima iz Policijske uprave primorsko-goranske savjetuju poduzimanje određenih mjera samozaštite:

zaključavajte vrata bez obzira koliko dugo ćete biti odsutni iz svoga doma
ne zaboravite na otvorene prozore ili balkonska vrata
ne ostavljajte ključeve stana ili kuće na mjestima dostupnim drugim osobama (npr. ispod otirača, u vazama za cvijeće, ispod kamena…)
ključeve stana i poštanskog sandučića ostavite kod susjeda ili druge osobe od povjerenja, koja će provjeravati stan i prazniti poštanski sandučić te tako ostavljati dojam da ste u svom domu
ne pričajte svima da odlazite i ne ostavljajte poruke na društvenim mrežama ili telefonskim sekretaricama da ste odsutni
ne spremajte cvijeće s balkona i prozora, tako dajete poruku da ste odsutni
novac i druge dragocjenosti ne ostavljajte u posudama na kuhinjskim policama, a posebice u spavaćoj sobi (ladice, madraci), jer „lopovi“ najprije traže upravo na tim mjestima,
zapišite serijske brojeve vrijednih predmeta ili ih fotografirajte kako bi ih kasnije lakše mogli identificirati,
novac i kreditne kartice ne držite zajedno, a pogotovo ne s PIN brojevima
spremite ljestve i druge predmete koje bi provalnici mogli koristiti
ne zaboravite uključiti alarmni sustav ukoliko ga posjedujete.

Također, savjetuju iz PU primorsko-goranske, ukoliko ste u stanu zatekli provalnika ne pokušavajte ga sami uhvatiti (možda je i naoružan). Policiji u hvatanju počinitelja možete pomoći ukoliko zapamtite nekoliko podataka kao što su:

osobni opis: spol, starost, visina, odjeća, neki posebni znaci – npr. brada, brkovi, madež…
govor – dijalekt
ako se udaljio vozilom – marka, registarski broj, boja,
pravac u kojem je pobjegao.

Ukoliko provalnika niste zatekli u svom domu pozovite policiju na 192, a predmete ne spremajte i ne dirajte kako ne biste uništili korisne tragove koji mogu pomoći otkrivanju počinitelja!

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views