Direktor riječke tvrtke sam sa sobom sklopio 149 ugovora i ‘pozajmio’ 1,3 milijuna kuna

Foto: Riportal

Štrbac se tereti za dva kaznena djela, zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju i povredu dužnosti u slučaju prezaduženosti

Vijeće riječkog Županijskog suda potvrdilo je optužnicu protiv 49-godišnjeg Zorana Štrbca iz Rijeke, koja ga tereti da je, kao direktor riječke tvrtke Stanousluga, na ime primljenih pozajmica tu tvrtku oštetio za oko 1,3 milijuna kuna, te uz to propustio zatražiti otvaranje stečajnog postupka nad Stanouslugom, piše Novi list.

Štrbac se tereti za dva kaznena djela, zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju i povredu dužnosti u slučaju prezaduženosti. Procedura je takva da će optužnica dalje biti proslijeđena raspravnom sucu Županijskog suda u Rijeci koji će odrediti termin pripremnog ročišta, nakon kojeg slijedi suđenje.

Prema optužnici, Štrbac je u razdoblju od travnja 2010. godine do kraja srpnja 2012. godine kao direktor Stanousluge, davateljice pozajmice, sklopio sam sa sobom 149 ugovora o kratkoročnim pozajmicama. Na temelju toga optužuje ga se da je postupio protivno obvezi da poslove tvrtke vodi pozornošću urednog i savjesnog gospodarstvenika, zlorabeći ovlaštenje za potpisivanje dokumentacije platnog prometa, raspolaganje sredstvima na računu firme, kao i ovlasti donošenja odluka za tvrtku. Ugovori o pozajmicama sklapani su na rok od godinu dana, s kamatnom stopom od 4 posto. Prema navodima tužiteljstva, svoju je tvtrku nevraćanjem pozajmica oštetio za oko milijun i 307 tisuća kuna.

Druga točke optužnice Štrpcu na teret stavlja da je propustio zatražiti otvaranje stečaja nad Stanouslugom tijekom listopada 2012. godine, iako je bio svjestan da više od 60 dana tvrtka ima ‘više neizvršenih osnova za plaćanje’, te da se vjerovnici ne mogu naplatiti s računa Stanousluge koji je bio u neprekidnoj blokadi više od 60 dana.

Na ispitivanju je Štrbac naglasio da se ne smatra krivim, poričući da je počinio kaznena djela koja mu se stavljaju na teret. U poslovanju je uvijek postupao savjesno i u dobroj vjeri, podvukao je Štrbac, koji je ukazao da nije prikupljena sva relevantna dokumentacija. Prema njegovom viđenju stvari, iznos nevraćenih pozajmica nije točan, a nisu uzeta u obzir njegova potraživanja prema Stanousluzi, iznosi koje je osobno plaćao na ime obveza tvrtke. Za te obveze, koje iznose nekoliko milijuna kuna, jamčio je osobno.

U sklopu istrage provedeno je vještačenje koje je ukazalo na podatak da Štrbac ima dug prema Stanousluzi u iznosu od 1,84 milijuna kuna, dok obveze tvrtke prema njemu iznose 536 tisuća kuna, što znači da je Štrbac više dužan firmi 1,3 milijuna kuna.

Tužiteljstvo u optužnici podvlači da iz dokumentacije u spisu o slučaju ne proizlazi da je Štrbac ugovorio sredstva osiguranja vraćanja pozajmica, već je, nakon isteka rokova vraćanja, sklapao anekse ugovora kojima bi produžio rok vraćanja pozajmica, pa i nakon što je račun tvrtke zapao u neprekidnu blokadu.

“Ni iz cjelokupne materijalne dokumentacije, ni iz iskaza ispitanih svjedoka, ne proizlazi da bi novac bio utrošen u poslovne svrhe”, navodi se u optužnici, piše Novi list.

Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari