OGROMNA SVOTA

Direktor riječke tvrtke utajom poreza i carine oštetio državu za više stotina tisuća eura!

Ilustracija: Štefan Brajković

Propustio je obračunati i iskazati podatke bitne za utvrđivanje iznosa poreznih obveza, izvijestila je policija.

Policijski službenici Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije Policijske uprave primorsko-goranske proveli su kriminalističko istraživanje nad 41-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog sumnje da je počinio kaznena djela iz domene gospodarskog kriminaliteta.

Jedno od kaznenih djela za koje se osnovano sumnjiči je utaja poreza i carine, počinjeno u svojstvu odgovorne osobe tvrtke iz Rijeke u vremenu od početka kolovoza 2021. do kraja studenoga 2022. godine. Počinjenjem navedenog kaznenog djela Državni proračun RH je oštetio za više od 220.000 eura.

“Sumnja se da je na ukupne isplate sa žiro-računa, a za koje ne posjeduje ni vjerodostojnu dokumentaciju o korištenju sredstava za troškove poslovanja, propustio obračunati i iskazati podatke bitne za utvrđivanje iznosa obveze poreza na dohodak od kapitala.

Osim toga, u svojstvu odgovorne osobe ove, i još dvije tvrtke je počinio i tri kaznena djela povreda dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje.

Ova kaznena djela je počinio tijekom 2020., 2021. i 2023. godine, na način da je nadležnom sudu propustio podnijeti prijedloge za otvaranje stečajnog postupka, a što je kao odgovorna osoba bio dužan učiniti obzirom da su računi spomenutih tvrtki bili u neprekidnoj blokadi.”, izvijestili su iz PU primorsko-goranske.

Protiv osumnjičenog 41-godišnjaka policija podnosi kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari