‘Direktorske prijevare’: Primite li ovakav e-mail od svog šefa odmah nazovite i njega i policiju!

Foto: Ilustracija

Počinitelj žrtvama šalje elektroničku poštu predstavljajući se kao direktor ili član uprave trgovačkog društva

Policija upozorava kako se u proteklih nekoliko mjeseci i na području PU osječko– baranjske pojavio novi oblik prijevare putem poruka elektroničke pošte. Prijevara je usmjerena na građane, računovodstvene urede trgovačkih društava, tijela državne vlasti i pravnih osoba s javnim ovlastima, s ciljem krađe novaca.

Naime, CEO (Chief Executive Officer) prijevara ili takozvana ‘Direktorska prijevara’ događa se kada je zaposlenik ovlašten za provođenja plaćanja prevaren na način da plati lažni račun ili provede neovlašteni prijenos s računa tvrtke.

Počinitelj potencijalnim žrtvama šalje elektroničku poštu predstavljajući se kao direktor ili član uprave trgovačkog društva (odnosno, predstavlja se kao nadređeni zaposlenik ili čelnik tijela) te traži od djelatnika računovodstva hitno provođenje plaćanja lažne fakture ili neovlašteni prijenos novca s računa tvrtke. Tekst poruke u velikoj je mjeri prilagođen hrvatskom jeziku. Počinitelji prethodno pokušavaju doći do podataka tvrtke ili uposlenika u njoj.

Policija uozorava građane da ne nasjedaju na ovaj oblik prijevare te da, ukoliko i zaprime elektronsku poštu od njima poznate osobe, u kojima ih ta osoba (poznanik) moli da se hitno uplati novac, obavezno telefonski ili na bilo koji drugi način (osim e-mailom), kontaktiraju pošiljatelja poruke i provjere je li im baš on poslao e-mail, kako ne bi postali žrtva.

Osim toga, ukoliko slučajno zaprimite takvu elektroničku poštu, obavijestite najbližu policijsku postaju.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari