TRAUMATIČNO SUĐENJE

Dječak ubojica na sudu svjedoči protiv svojih roditelja. Na fotografijama se ogleda stanje u kojem se roditelji nalaze

Photo: Borna jaksic/PIXSELL

Maloljetni ubojica bi se također trebao naći ‘oči u oči’ s roditeljima djece i obitelji zaštitara koje je ubio u osnovnoj školi

Dječak ubojica iz Srbije, koji je u svibnju prošle godine u beogradskoj školi ubio devetero učenika i zaštitara, u utorak bi po prvi put trebao izaći iz bolnice i svjedočiti u postupku koji se vodi protiv njegovih roditelja.

Kako javlja Kurir.rs,  postoje dvije mogućnosti. Prva je da će, kao i svi ostali svjedoci, stajati za sudskom govornicom. U obzir dolazi i scenarij u kojem će dječak ubojica svjedočiti iz “kućice” za svjedoke-suradnike i posebno osjetljive svjedoke. Ta prostorija je zatamnjenim staklom odvojena od ostatka sudnice.

Sve se snima

“Ako odluka bude da maloljetni ubojica ne svjedoči za govornicom, svejedno će biti u sudnici, ali u posebno odvojenoj ‘kućici’. Kroz tamno staklo moći će vidjeti sve prisutne, dok ga oni neće moći gledati izravno nego na ekranima u sudnici. U toj prostoriji postoji kamera koja snima osobu koja sjedi u ‘kućici’ i preko slika se prenosi izravno na ekran”, objasnio je Kurirov izvor.

Photo: Borna jaksic/PIXSELL

Dodaje da bi u sudnici trebao biti i psiholog, koji će u pratnji dječaka ubojice doći iz psihijatrijske klinike u koju je smješten od nezapamćenog zločina. “Sigurno je da početak suđenja neće čekati u hodniku ispred sudnice”, dodaje Kurirov sugovornik.

Podsjetimo, dječak ubojica u vrijeme zločina imao je 13 godina. Zato nije kazneno odgovoran. Saslušan je kao svjedok u istrazi koja se prvo vodila protiv njegovog oca, no kasnije je optužen i dječakova majka. Oca se tereti za teško djelo protiv opće sigurnosti, odnosno da je dijete vodio u streljanu, učio ga pucati te da nije pravilno osigurao oružje za koje je imao dozvolu. Majka je, optužnicom Višeg javnog tužiteljstva u Beogradu, optužena za nezakonito držanje oružja jer je njezin DNK pronađen na jednoj čahuri u učionici u kojoj se dogodio masakr.

Photo: Borna jaksic/PIXSELL

Maloljetni ubojica bi se tako po prvi trebao naći ‘oči u oči’ s roditeljima djece i obitelji zaštitara koje je ubio u osnovnoj školi. “Svi sudionici postupka, sudsko vijeće, odvjetnici, zastupnici oštećenih obitelji i sami oštećenici moći ćemo postavljati pitanja. Kao svjedok, on na njih mora odgovoriti”, objašnjava Kurirov sugovornik, piše Danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari