PU MEĐIMURSKA

Dobili e-mail ‘od banke’ da trebaju ažurirati podatke tvrtke. Ostali bez nekoliko stotina tisuća kuna

Foto: pexels

S poslovnog računa jednog trgovačkog društva, otvorenog u jednoj od hrvatskih banaka, nepoznati je počinitelj “skinuo” nekoliko stotina tisuća kuna!

Dosad provedeno istraživanje pokazalo je kako je na službenu e-mail adresu oštećenih stigla lažna poruka banke, takozvani “phishing mail”, u kojoj je otvoren poslovni račun – i zatraženo je “ažuriranje podataka putem dostavljene poveznice”, javlja PU međimurska.

Nakon što su otvorili poveznicu, otvorila se lažna stranica banke – na koju su potom unijeti traženi podaci. Nakon unošenja zaprimljena je poruka o uspješnom ažuriranju…

Odmah potom – onemogućen pristup internet bankarstvu, a zatim je i zaprimljena obavijest o isplatama novčanih sredstava prema nepoznatim računima u inozemstvu.

Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Phishing poruke su oblik internetske prijevare u kojoj se pošiljatelj lažno predstavlja kao legitimna organizacija putem e-pošte – s ciljem krađe povjerljivih podataka.

Primjer su poruke e-pošte za koje se čini da ih je poslala banka u kojoj imate otvoreni poslovni ili neki drugi račun, a zapravo nije.

Obično takve adrese e-poruka završavaju s domenom .com, a iako se u takvim e-porukama u zaglavlju prikazuje logotip banke, ne radi o porukama čiji je pošiljatelj vaša banka. U takvim phishing e-porukama nalaze se poveznice i privici, koje vam nije poslala banka – već su lažne.

Policija upozorava na ovakav tip poruka i kaže – nemojte kliknuti na poveznice ili otvarati privitke iz takvih e-poruka i nemojte odgovarati na takve e-poruke, te ih odmah obrišite.

U slučaju da dobijete sumnjivu e-poštu putem koje se zahtijevaju povjerljivi i tajni podaci potrebni za autorizaciju bankarskih transakcija, odmah se osobno obratite djelatnicima vaše banke.

Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara te savjete kako se zaštiti, možete pronaći na internetskim stranicama Ravnateljstva policije i na YouTube kanalu MUP-a. prenosi RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari