TRAGIČNA SMRT

DORH objavio nove detalje u vezi ubojstva profesora; Svi su ga udarali na podu, uništili mu i osobnu…

Foto: Facebook, Index

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu je u petak, 4. lipnja, donijelo rješenje o provođenju istrage protiv četvero hrvatskih državljana (1992., 1997., 2001. i 1995. godište) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela teškog ubojstva.

“Postoji osnovana sumnja da su okrivljenici 29. svibnja 2021. oko 4 sata u Varaždinu na ulici ispred prostorija jedne udruge, postupajući zajednički i dogovorno, u nakani da usmrte 35-godišnjaka iz osvete zbog toga što je prethodno pozvao policiju, nakon odlaska policijskih službenika kojima nitko iz prostorija udruge nije otvarao vrata, počinili navedeno kazneno djelo, piše Index.

Udarali ga drvenom palicom po glavi, uništili mu osobnu, uzeli mobitel i pokrili ga smećem

Osnovano se sumnja da je prvo 29-godišnjak više puta snažno drvenom palicom udario oštećenika po glavi i oborio ga na tlo, a da su ga potom, na tlu, svi okrivljenici nastavili udarati rukama i nogama po glavi i tijelu, a potom ga pokrili kartonskom ambalažom i smećem, razbili njegov mobitel, uzeli mu ključeve i uništili njegovu osobnu iskaznicu.

Oštećenik je uslijed primljenih udaraca zadobio teške ozljede glave od kojih je preminuo 30. svibnja”, priopćilo je Županijsko državno odvjetništvo.

Prijeti im najmanje 10 godina zatvora

Četvorka se tereti za teško ubojstvo “iz koristoljublja, bezobzirne osvete, mržnje ili iz drugih niskih pobuda”. Prijeti im kazna zatvora od najmanje 10 godina ili dugotrajni zatvor.

Sumnja se da su u teškom premlaćivanju i ubojstvu profesora engleskog jezika, koji je trenutno radio na zamjeni u Gospodarskoj školi u Varaždinu, sudjelovali Asja G. (24), Ivan G. (20), Ivor V. (29) i Dominik Ž. (25).

Podsjetimo, PU varaždinska je prije dva dana objavila detaljno priopćenje u kojem je opisano što se događalo sporne večeri jer se širilo više verzija događaja.

Čengić razgovarao s policijom ispred kluba, policajcima nitko nije otvarao

Za početak, kazali su da su ubijeni profesor i napadači ondje bili prije ubojstva. Netko je prijavio da se u klubu krše epidemiološke mjere. Iz udruge se čula glazba, ali policiji nitko nije otvarao.

“Kriminalističkim istraživanjem i analizom događaja utvrđeno je da je dana 29. svibnja 2021. godine oko 4 sata Operativno-komunikacijski centar PU varaždinske zaprimio dvije dojave od anonimnih građana kojima prijavljuju da se u prostoru jedne udruge u Varaždinu, Graberje, krše epidemiološke mjere koje su na snazi. Odmah po prvoj dojavi, na mjesto događaja upućena je ophodnja temeljne policije Policijske postaje Varaždin.

Dolaskom na mjesto događaja, policijski su službenici došli do ulaznih vrata spomenute udruge koja su bila zaključana, a u unutrašnjosti se čula prigušena glazba. Policijski službenici su se na adresi zadržali 30-ak minuta, a cijelo to vrijeme su pokušavali dozvati osobe iz unutrašnjosti, no nitko nije otvarao vrata niti u tom vremenu nitko nije izašao iz objekta dok policijski službenici prema zakonskim odredbama, s obzirom na utvrđene okolnosti, nisu imali ovlasti za nasilno ulaženje u objekt”, piše policija.

Onda su susreli Čengića. On je policiji rekao da se u Kulturani krše epidemiološke mjere.

“Prilikom tog postupanja, na prostoru ispred udruge nalazio se i muškarac, za kojeg su provjerili identitet i utvrdili da se radi o oštećenom 35-godišnjaku, a koji je policajcima dao informacije da se u unutrašnjosti objekta krše epidemiološke mjere. Iste prilike nije izjavljivao da se prethodno nalazio u objektu niti da se ranije sukobio sa nekim, dok vidljivih ozljeda nije imao”, piše policija.

Policija otišla, Čengić ostao. Malo kasnije dobili su dojavu da leži na ulici

Onda su policajci otišli. Čengić je ostao ispred kluba.

“Policijski su službenici napustili adresu postupanja zbog drugih zadaća, no o utvrđenom su izrađena pismena izvješća temeljem kojih su se trebale prikupiti dodatne informacije i činjenice o okolnostima dojave o kršenju epidemioloških mjera, a temeljem čega bi se o ishodu utvrđenog poduzele odgovarajuće mjere i radnje i obavijestila druga nadležna tijela, dok je 35-godišnjak ostao na istoj adresi”, piše policija.

Malo kasnije dobili su dojavu da na ulici leži muškarac.

“Istog dana oko 6 sati, Operativno-komunikacijski centar Policijske uprave varaždinske zaprimio je dojavu građanina da u Varaždinu, ulica Graberje, leži ozlijeđena muška osoba bez svijesti. Dolaskom policijskih službenika na mjesto događaja utvrđeno je da se radi o spomenutom 35-godišnjaku s vidljivim tjelesnim ozljedama. Na mjesto događaja izašla je ekipa Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije koji mu je pružila hitnu medicinsku pomoć, nakon čega je prevezen u Opću bolnicu Varaždin, gdje je zbog teških ozljeda zadržan na daljnjem liječenju.

Nažalost, u nedjelju, 30. svibnja, uslijed zadobivenih teških ozljeda, 35-godišnjak je preminuo u bolnici”, piše policija.

“Provedenim izvidima i kriminalističkim istraživanjem, koje je promptno poduzeto od strane policijskih službenika kriminalističke policije Policijske uprave varaždinske, identificirani su i uhićeni počinitelji navedenog kaznenog djela, pretraženi su domovi i drugi prostori kojima se isti koriste te su po dovršetku kriminalističkog istraživanja predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave varaždinske.

Također se i dalje, u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Varaždinu, nastavlja kriminalističko istraživanje u cilju utvrđivanja svih okolnosti ovog kaznenog djela”, piše policija.

Više dojava da se u Kulturani krše mjere

Od početka pandemije policija je dobila pet dojava da se u Kulturani krše epidemiološke mjere.

U razdoblju od veljače 2020. godine do 29. svibnja 2021. godine policijski su službenici zaprimili pet dojava o kršenju epidemioloških mjera u spomenutom objektu te su postupanjem policijskih službenika u dva slučaja utvrđene povrede Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, u vezi s čim je odgovornoj osobi izdan prekršajni nalog. U ostala tri slučaja nisu utvrđeni elementi prekršaja.

“Osim navedenih izdanih prekršajnih naloga, o tim je događajima obaviješten Državni inspektorat vezano uz utvrđivanje prekršaja iz njihove nadležnosti zbog obavljanja djelatnosti usluživanja alkoholnih pića suprotno zakonskim propisima”, objavila je policija.

Kako je počeo sukob?

Policija je ovim priopćenjem otkrila neke nove stvari – da je Čengić zaista klub prijavio za kršenje mjere.

Međutim, priča o početku sukoba i dalje nije najjasnija. Kako pišu Varaždinske vijesti, osumnjičeni su se družili u Kulturani. Isti portal navodi kako je do sukoba došlo kad je Čengić zatražio od okupljenih da se smire. To su, navodi dalje ovaj portal, često znali tražiti i stanari okolnih zgrada. Dodaju i da je policija već ranije znala intervenirati te dodaju da je udruzi prijetio raskid zakupa gradskog prostora u kojem se nalazi, a ispred kojeg se napad dogodio. To je jedna verzija.

No policija u ovom priopćenju kaže kako im nije rekao da je bio unutra. Također, ne spominju ni da je bio pijan.

Prema nešto drugačijoj verziji, koju je prije nekoliko dana objavio HRT, tijekom večeri je do sukoba 35-godišnjeg Čengića i napadača došlo u prostorijama udruge.

Prema informacijama koje je HRT-ov portal dobio iz neslužbenih izvora, navodno je u klubu varaždinske udruge došlo do nesuglasica između vidno alkoholiziranoga 35-godišnjeg profesora i četvero okrivljenih, pri čemu je alkoholizirani 35-godišnjak navodno provocirao, zbog čega su ga okrivljeni izbacili iz kluba.

Profesor je potom navodno pozvao policiju, pisao je HRT, koja je došla i otišla, a četvorka ga je nakon odlaska policije fizički napala i nanijela mu teške ozljede od kojih je naposljetku i preminuo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari