DUGI OTOK

DRAMA NA MORU! Olujno jugo izguralo Poljake na stijene, spasili ih u zadnji tren; Na jedrilici bila i djeca

Voditelj jedrilice zatražio je pomoć jer nije mogao upravljati jedrilicom po izrazito jakom nevremenu te zbog opasnosti od udara u stijene, piše Net.hr.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture izvijestilo je da je Lučka kapetanija Sali u utorak navečer spasila 11 članova posade jedrilice među kojima je bilo troje djece kod Dugog otoka. Tamo ih je uhvatilo olujno nevrijeme i spašeni su od udara u stijene.

Dojavu su dobili noćas u 02.30 sati. Odmah je pokrenuta spasilačka akcija u suradnji s Lučkom kapetanijom Zadar, odnosno, Ispostavom lučke kapetanije Sali.

Voditelj jedrilice zatražio je pomoć jer nije mogao upravljati jedrilicom po izrazito jakom nevremenu te zbog opasnosti od udara u stijene, dok je na jedrilici boravilo ukupno 11 članova posade, uključujući voditelja i troje malodobne djece, svi državljani Republike Poljske.

Službenici su pronašli jedrilicu nedaleko dojavljene pozicije. Nekontrolirano se kretala pod udarima olujnog juga i visokih valova te neposredne blizine stijena otočića Garmenjak Veli – stoji u priopćenju ministarstva

Dodaju da zbog izrazito nepovoljnih uvjeta na moru nije bilo moguće izvršiti evakuaciju posade sa jedrilice, stoga su službenici saljske Ispostave uspjeli osloboditi sidro jedrilice na svega 10-ak metara od otočnih stijena. Nakon toga je jedrilica u 3.40 sati vlastitim pogonom te uz asistenciju spasilačke brodice iz sastava ILK Sali isplovila sa opasne pozicije i proslijedila prema luci Sali.

Pristali su jutros u 5 sati u saljsku luku, neozlijeđeni. Akcija je uspješno okončana bez stradalih i bez veće materijalne štete.

U okviru očevida o uzrocima ovog izvanrednog događaja na moru službenici Ispostave lučke kapetanije Sali utvrdili su da je jedrilica u vlasništvu domaće charter tvrtke, duljine 13,96 metara te je vlasniku naloženo otklanjanje svih nedostataka, prije sljedećeg isplovljenja, dodaju iz ministarstva, piše Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari