'KLASIČNA METODA'

Video | Droga, novac i oružje skriveni u autu: ‘Otkrivanje krijumčarenja svodi se na nekoliko elemenata’

Pomoćnik ravnatelja Carinske uprave Tihomir Žegrec pokazao je i tipičan primjer krijumčarenja u vozilu

Otvoren je centar za naprednu obuku carinika gdje će mladi kadrovi usavršavati svoje znanje tijekom pet tjedana. U sklopu centra je i izložbeni prostor u kojem se mogu vidjeti primjeri predmeta koji se krijumčare, ali i uređaji koji se koriste za otkrivanje droga, pregled vozila i slično.

Više o centru koji se nalazi na bivšem graničnom prijelazu Bregana rekao nam je Tihomir Žegrec, pomoćnik ravnatelja Carinske uprave.

“Ovo je mjesto gdje će se ubuduće raditi specijalistička i napredna obuka za carinske službenike i službenike granične policije”, naveo je Žegrec. O izložbenom prostoru kaže da ima edukacijski, ali i interaktivni karakter. Tu su izložene i nove odore mobilnih jedinica koju će koristiti tijekom najzahtjevnijih zadataka.

“Otkrivanje krijumčarenja se svodi na nekoliko elemenata. Mora postojati zakonsko predznanje, znanje korištenja najmodernijih tehnika, moraju se znati čitati neverbalni znakovi kod osoba. Neverbalna komunikacija čini preko 70 posto opće komunikacije, a na graničnom prijelazu imate vrlo malo vremena za donijeti odluku i upravo na te neverbalne kontakte se morate osloniti”, rekao je Žgerec.

Izložen je i primjer vozila u kojem su sakriveni droga, novac i oružje.

“To je klasična metoda krijumčarenja da se u oplati vozila vratima sakriva droga, novac, oružje, to su neki najtipičniji primjeri krijumčarenja”, istaknuo je Tihomer Žegrec, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari