"ZAMRAČILI" MILIJUNE!

Dvojica Talijana iz tvrtke s područja PGŽ za milijunske iznose oštetili proračun Hrvatske ali i – vlastitu tvrtku!

Ilustracija: Hrvoje Skočić/Riportal

Sveukupna materijalna šteta cijeni se na oko 6,8 milijuna kuna

Dvojica državljana Italije, u dobi od 22 i 56 godina sumnjiče se za nekoliko kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta, a koja su počinili u svojstvu suvlasnika i odgovorne osobe tvrtke s područja Primorsko-goranske županije.

Kriminalističko istraživanje proveli su policijski službenici Službe gospodarskog kriminaliteta Policijske uprave primorsko-goranske u suradnji s djelatnicima nadležne porezne uprave.

Utvrđena je osnovana sumnja da su spomenuta dvojica osumnjičenika obračunali i uplatili manji PDV i porez na dobit za 2019. godinu, a za istu godinu nisu obračunali i uplatili ni porez na dohodak od kapitala. Na taj način počinili su dva kaznena djela utaja poreza ili carine te oštetili Državni proračun RH za više od milijun kuna.

Nadalje, obojica se sumnjiče da nisu potpuno, ažurno i ispravno vodili poslovne knjige te su time počinili kazneno djelo povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Osim toga, 56-godišnji talijanski državljanin sumnjiči se i za kazneno djelo zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju, počinjeno na štetu tvrtke u kojoj je bio suvlasnik i odgovorna osoba.

Sumnjiči se da je temeljem nevjerodostojne i neistinite dokumentacije, neutemeljene na stvarnim poslovnim odnosima, od lipnja do listopada 2019. godine s deviznog računa tvrtke obavljao isplate u korist dvije bugarske tvrtke, čime je umanjio je financijsku imovinu svoje tvrtke za oko 5,8 milijuna kuna.

Po završetku kriminalističkog istraživanja protiv dvojice talijanskih državljana, nadležnom državnom odvjetništvu je podnijeta kaznena prijava.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari