'OSTAJEMO I DALJE OTVORENI ZA JAVNOST'

Ekonomski fakultet u Rijeci oglasio se priopćenjem o uhićenjima: ‘Od interesa nam je da se ova situacija čim prije rasvijetli’

Jučer je u Rijeci uhićen Alen Host, bivši dekan Ekonomskog fakulteta u Rijeci

Kriminalističkim istraživanjem je naime utvrđeno kako je 48-godišnji hrvatski državljanin, kao odgovorna osoba visokoškolske ustanove s područja PGŽ-a, u razdoblju od 2018. do 2022. godine, neosnovanim i protupravnim isplatama novčanih sredstava s računa navedene ustanove te krivotvorenjem službene i poslovne dokumentacije, počinio sedam kaznenih djela zlouporaba položaja i ovlasti, kao i dva kaznena djela krivotvorenje službene ili poslovne isprave, izvijestili su jučer iz PU primorsko-goranske.

Jučer je sadašnji dekan Saša Drezgić potvrdio da se radi o bivšoj upravi Ekonomskog fakulteta na čelu s Alenom Hostom. No, Drezgić je dodao da nije upućen u to tko je još uz Hosta obuhvaćen ovom istragom.

Alen Host, bivši dekan Ekonomskog fakulteta u Rijeci. Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Danas je s osvrtom na taj događaj stiglo i priopćenje medijima i javnosti s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Priopćenje Ekonomskog fakulteta prenosimo u cijelosti:

“Poštovani, s obzirom na obavijest Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, kao i brojne medijske napise, ovim putem htjeli bismo izvijestiti javnost kako još uvijek nemamo detaljnih saznanja vezanih uz kaznene prijave osumnjičenih djelatnika Fakulteta.

Prema raspoloživim informacijama, moguća kaznena djela počinjena su u razdoblju prije mandata sadašnje uprave.

Također, u potpunosti smo otvoreni za suradnju s relevantnim institucijama te osuđujemo bilo kakav oblik nezakonitog djelovanja, posebice u okviru akademskog sustava.

Fakultet je u proteklih godinu dana ostvario značajne uspjehe u vidu intenziviranja suradnje s gospodarstvom, poboljšanja kvalitete studiranja i studentskog standarda, internacionalizacije, kao i sudjelovanja na prestižnim znanstvenim projektima s uglednim europskim i svjetskim institucijama, te nam je od interesa da se ova situacija čim prije rasvijetli kako bi nastavili ostvarivati naše strateške ciljeve.

Napominjemo da se radi o pojedincima, a nikako ne o svim djelatnicima Fakulteta koji svojim uzornim djelovanjem te doprinosom grade povjerenje javne zajednice.

Ostajemo i dalje otvoreni za javnost, a za sve informacije vezane za predmetni slučaj molimo da se obratite nadležnim institucijama.”, stoji u priopćenju Ekonomskog fakulteta.

Materijalna šteta od najmanje 384.000 eura

Podsjetimo, za ista kaznena djela osumnjičeno je i šest hrvatskih državljanki te tri hrvatska državljana, starosti od 35 do 58 godina, koji su u dogovoru s 48-godišnjakom, a i prema njegovim nalozima, provodili protuzakonita postupanja na štetu ustanove u kojoj djeluju kao nastavno i tehničko osoblje.

Time su ustanovi, ali i Državnom proračunu Republike Hrvatske, prouzročili materijalnu štetu od najmanje 384.000 eura

Po završetku istraživanja, svi osumnjičenici su kazneno prijavljeni nadležnom državnom odvjetništvu pod sumnjom u počinjenje navedenih kaznenih djela.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari