MOST WANTED

EUROPOL: Ovo su najtraženiji bjegunci, među njima i tri Hrvata. Pogledajte, možda ih prepoznate!

Foto: Europol

Ove godine gotovo sve države članice sudjeluju u kampanji EU Most Wanted, a na stranici su trenutno objavljene fotografije 62 bjegunca

Neki od najtraženijih europskih kriminalaca već godinama izbjegavaju uhićenje. Neki od njih danas možda žive sasvim obične živote, ali imaju mračnu kriminalnu prošlost koju očajnički pokušavaju sakriti. Europska mreža timova za aktivno traženje bjegunaca (ENFAST) uz aktivnu podršku EUROPOL-a pokrenula je kampanju EU Most Wanted 2021 usmjerenu na pronalaženje europskih bjegunaca koji se skrivaju pred očima javnosti.

Europol traži vašu pomoć!

Svi bjegunci u ovoj kampanji traženi su radi počinjenja teških kaznenih djela poput ubojstva, trgovine drogom i trgovanja ljudima. Policija moli da posjetite web stranicu EU Most Wanted gdje možete pronaći fotografije ovih bjegunaca i provjeriti prepoznajete li nekoga od njih. Ako vam je netko od njih poznat, o tome možete anonimno obavijestiti putem web stranice. Pomoć koju pružite mogla bi biti ključna za uhićenje dugogodišnjih bjegunaca, poručuju iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Ove godine gotovo sve države članice sudjeluju u kampanji EU Most Wanted, a na stranici su trenutno objavljene fotografije 62 bjegunca.

Hrvatski bjegunci

Među objavljenim bjeguncima nalaze se i trojica iz Republike Hrvatske:

  • Nikolić Marko, 58-godišnji hrvatski državljanin osuđen na 12 godina zatvora zbog pomaganja u teškom ubojstvu 2001.
  • Nikolić Milan, 45-godišnji hrvatski državljanin osuđen na 15 godina zatvora zbog teškog ubojstva 2005.
  • Mihajlović Josip, 25-godišnji hrvatski državljanin za kojim se traga radi pokušaja ubojstva 2019.

Uhićeno 110 bjegunaca

Od pokretanja web stranice 2016. godine, godišnje kampanje EU Most Wanted doživjele su kontinuirani uspjeh. 2020. godine uhićeno je ukupno 16 bjegunaca, a 5 od tih uhićenja dogodilo se zahvaljujući kampanji. Uz dojave građana, kriminalci se i sami predaju zbog jačanja svijesti javnosti koja je rezultat kampanje. Od 2016. godine uhićeno je ukupno 110 bjegunaca, a 41 od tih uhićenja izravno je povezano s dojavama zaprimljenim putem web stanice EU Most Wanted.

Zamjenik izvršnog direktora Europola Jean-Philippe Lecouffe rekao je: „U srcu ove kampanje je pravda za žrtve. Posjećivanjem web stranice EU Most Wanted i pregledavanjem bjegunaca mogli biste pomoći uhvatiti dugogodišnje kriminalce i privesti ih pravdi. Do sada je uhićeno 110 bjegunaca – Europolovi i nacionalni policijski službenici trebaju Vašu pomoć u zaštiti europskih građana.“

Kampanju Europe’s Most Wanted pokrenula je ENFAST mreža stručnjaka u siječnju 2016. godine uz punu podršku Europola. Svi članovi ENFAST-a specijalizirani su za pronalaženje kriminalaca koji su u bijegu i koje se sumnjiči ili koji su osuđeni za počinjenje teških kaznenih djela te je za njima raspisan europski uhidbeni nalog. Suradnja među državama članicama ključna je u rješavanju ove vrste prekograničnog kriminala, jer neki bjegunci bježe iz zemlje u zemlju i na taj način izbjegavaju tijela za provedbu zakona.

Jednostavnim posjetom na web stranicu EU Most Wanted još danas, mogli biste pružiti ključne informacije i pomoći u pronalasku nekog bjegunca, pišu RTL Vijesti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views