'TO JE VRH SANTE LEDA'

Video | Iako je riječki svećenik priznao gnjusna zlostavljanja djece, neće odgovarati jer je slučaj u zastari!

Teolozi o suzama Uzinića i javnom otkrivanju zlodjela kažu da suzama ne treba vjerovati te da bi se dobro bilo zapitati bi li medijski istupio da se nije išlo na diskreditiranje Uzinića kao onog ‘koji je znao’, a nije reagirao

Policija je prošlog tjedna, kažu mještani, pretresla kuću prozvanog svećenika koji je služio u crikveničkoj crkvi.

Teologinja Ana-Maria Grunfelder kaže: “To je samo vrh ledenog brijega, tko zna što još tu ima i tko zna što tu još tinja ispod površine…”

Jučer se nisu oglasili, ali danas iz Državnog odvjetništva potvrđuju izvide.

“Vezano uz prijavu koja je zaprimljena tijekom prošloga tjedna bit će provedeni potrebni izvidi radi donošenja državnoodvjetničke odluke”, navode iz Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci.

Od devet slučajeva, o kojima je riječki nadbiskup javno progovorio, pet je najtežih optužbi i to za zlostavljanje maloljetnika.

Tri od njih su odbačena, jedna zbog zastare. Ona se odnosi na svećenika Milana Špehara koji je Nacionalu priznao seksualno zlostavljanje 13 dječaka i sam se prijavio policiji.

Nadbiskup Riječke nadbiskupije Mate Uzinić u ponedjeljak je u suzama priznao: “Radi se o 13 dječaka u rasponu od 6 do 13 godina… Ispričavam se”.

Zlostavljanja je svećenik priznao, više nije svećenik, a posljednjih 5 godina boravi benediktinskom samostanu u Italiji.

Teolog Dalibor Milas komentira: “Crkvena hijerarhija počinje konkretnije shvaćati da je jedini izlazak iz krize potpuna istina koja oslobađa”.

I sam nadbiskup Uzinić priznao je jučer, ne samo da problem postoji, ali i da su razmjeri zlostavljanja često i veći od onoga što se uspije istražiti.

“U ime Crkve, molim ispriku od svake žrtve klera. Na koliko god prepreka nailazio, neću odustati od ove borbe”, rekao je Uzinić-

I dok je u nedavnom istupu đakovačko-osječki nadbiskup Đure Hranića tek odaslao kratku ispriku žrtvama uz tumačenja kako optuženog svećenika nije maknuo iz župe jer je bio već prestar za seksualno zlostavljanje, u ponedjeljak je to bila druga slika.

“Ja ne bih stavljao naglasak na suze, njima se ne treba vjerovati… Dobro bi bilo zapitati se bi li bilo tog medijskog istupa da se nije išlo na diskreditiranje Uzinića kao onog ‘koji je znao’ a nije reagirao'”, komentirao je teolog Milas.

Na naše upite iz Zadarske nadbiskupije odgovorili su kako u posljednjih pet godina nemaju saznanja o sličnim slučajevima u svojoj nadbiskupiji, isto odgovaraju i iz Šibenske i Dubrovačke biskupije.

Hvarska, pak, potvrđuje informaciju iz 2018. o neprimjerenom ponašanju od strane klera prema maloljetnoj osobi. Izrečene su mu mjere, nije više u službi, a postupak još traje, donosi RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari