REKORDNA PLJAČKA

Video | INA je poznata ‘zlatna koka’: Je li pola milijarde na računu bilo namijenjeno još nekom?

Dane Škugor, najpoznatiji 75-godišnji maslinar umirovljenik i vlasnik računa od gotovo pola milijarde kuna.

U mjestu Dubrava kod Šibenika na nedjeljnoj misi očekivali su Danu i suprugu Radu – koji imaju prva mjesta u crkvi. No, nakon jednog dana u zatvoru, na misu nije došao, kao ni njegov sin Damir koji je i dalje u jednomjesečnom pritvoru.

“Oni su bili u prvim redovima, dosta su dali u crkvu, na kraju se ispostavilo da su bavili nezakonjem, to je tužno, okaljalo je cijelo mjesto”, kazao je Radoslav Šišak iz Šibenika.

“Protiv njega neću reći riječ, on je najbolji moj prijatelj”, kazao je Ante Škugor iz Šibenika.

Još im nije jasno kako su Škugori oštetili INA-u za više od milijardu kuna. Novac su, sumnja Uskok, htjeli prebaciti u Švicarsku.

“Ovo je specifičan slučaj jer je rezultirao s blokadom najvećeg iznosa u povijesti ureda”, kazao je Ante Biluš, šef Ureda za sprječavanje pranja novca.

Uz Škugora, u zločinačkom udruženju, prema USKOK-u, bio je Goran Husić i Josip Šurjak, predsjednik odvjetničke komore, i Škugorov susjed. Husić i Šurjak kao vlasnici tvrtke OMS Upravljanje kupovali su od INA-e plin ispod tržišne cijene od 19 eura po megavatsatu. Taj isti plin su preprodavali do 210 eura. Do sada neviđena pljačka.

“Osjećam se bijesan, ja sam toliko toga da ne kažem čega pojeo ovih 6 godina, mahom tuđih, da mi je toga dovde”, kazao je premijer Andrej Plenković nakon što se otkrilo za pljačku.

“Nemam dokaza, nemam indicija i ne mogu uperit prst u Plenkovića. Da je previše povezanih ljudi i da se često pojavljuju u sličnim ulogama to je točno”, kazao je predsjednik Zoran Milanović.

Škugor, inače član HDZ-a, kao direktor trgovine prirodnog plina, mogao je uz supotpis sklapati ugovore do 20 milijuna eura.

Premijer je kazao da Škugora ne poznaje. Ako premijer njega nije znao, Škugor je znao gdje treba biti, pa ima i pravu kolekciju fotografija s vrhom stranke.

Iz iste stranke je i jedina uhićena žena Marija Ratkić dugogodišnja direktorica Plinare istočne Slavonije, u čijem je Nadzornom odboru sjedio Škugor.

“Svi koji je znaju će vam potvrdit da je ona jedna vrlo ugodna žena, jedna normalna bogobojazna žena”, kazao je Damir Dekanić, vukovarsko-srijemski župan.

Ratkić je priznala da je Plinara prodavala OMS-u INA-in plin, no nema odgovora zašto je to radila ispod tržišne cijene.

“Prošla godina je bila izuzetno uspješna bez obzira na okruženje i rast cijena plina, koji je bio nenormalan. Nema zime za naše potrošače”, govorila je Ratkić u travnju.

Dala je ostavku i čeka izlazak iz Remetinca. U aferi se nije okoristila. Ostali pak da bi zametnuli trag- milijunima s računa kupovali su kuće i vile po Zagrebu i na moru. Ulagali su i u fondove, te kupovali automobile.

Kako to nitko nije primijetio – to je pitanje svih pitanja. Aferu su, kako kaže premijer, otkrile službe Vlade. No, institucije su se pokrenule tek prijavom iz banke.

“Priča da država radi svoj posao, pa ne znam. Vi u Hrvatskoj možete podići novac s računa i kupiti 20 nekretnina da vas nitko ne pita odakle vam taj novac”, kazao je Milanović.

Da milijuni nestaju nisu znali ništa ni u Ininoj Upravi i Nadzornom odboru. Ministar Davor Filipović koji je i sam bio u Nadzornom odboru, susreo se s upravom i zatražio reviziju cjelokupnog plinskog poslovanja.

“Ovdje je odgovornost uprave INA-e koja je u većinskom mađarskom vlasništvu, ne možemo govoriti da se država tako odnosi, vidimo da je bilo propusta”, kazao je Filipović.

Prije Filipovića u Nadzornom odboru kada je sporni ugovor potpisan šefovao je Damir Vanđelić. Da INA posluje s gubitkom upozoravao je, tvrdi, mailom Upravu i tadašnjeg ministra Ćorića.

“Mi smo imali prezentaciji u vladi gdje smo govorili da stanje u ini nije dobro da je i nezakonito”, kazao je te dodao da je bilo pritiska od Ćorića.

I Ćorić i u INA-i takve tvrdnje Vanđelića odbacuju. Afera je bar nakratko ujedinila oporbu, za koju je krivac jedan.

“Gospodin premijer, čovjek koji se hvali istančanim ticalima, radarom koji prepoznaje kriminal, mislim da su mu ti radari, ta ticala zapravo mlohava čuna”, kazao je SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić.

“Svaki predsjednik Vlade koji imalo drži do svoje časti bi dao ostavku”, kazao je Nino Raspudić.

Tko je kriv, državni vrh rijetko kad ovako suglasan.

“Sigurno je moralo znati vodstvo kompanije. To su dečki iz Mađarske”, kazao je Milanović.

“Odgovarati treba cijela uprava u potpunosti. Ja ovdje ne mogu vidjeti distinkciju mađarskih i hrvatskih članova uprave za ove propuste”, kazao je Plenković.

Prvi na odstrelu bio je Mađar, Škugorov nadređeni direktor komercijalnih poslova Patko. Vlada kreće i u revidiranje ugovora s MOL-om, koji je o vlasničkih prava, ako se uzme pravomoćna presuda Sanaderu i Hernadiju, došao kaznenim djelom. Novom pljačkom premijerovo obećanje prije 6 godina nikad više aktualno.

Podsjetimo, premijer je 2016. kazao da će Hrvatska pokrenuti proces otkupa cjelokupnog udjela MOL-a u INA-i po modelu koji su razradili. Ove godine kazao je: “Mi ne možemo kao kolekcionari dati za sliku nešto što vrijedi 10, mi dajemo milijun, to ne možemo.”

Do tada – ostaje otvoreno – je li pola milijarde na računu bilo namijenjeno još nekom. Sigurno je pak, da je HDZ u tjedan dana izbacio dvoje svojih članova, a još jedan je postao novi direktor Plinare u Vinkovcima, prenosi RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari