KOBNA POGREŠKA

JAOOOOO! Riječanin (61) dopustio stranom ‘brokeru’ internetski pristup svojim računima. Ostao je bez gomile eura!

Ilustracija: Hrvoje Skočić/Riportal

Policijski službenici I. policijske postaje Rijeka provode kriminalističko istraživanje počinjenja kaznenog djela računalne prijevare kojim je materijalno oštećen 61-godišnji hrvatski državljanin.

“Ovo je još jedna u nizu prijevara kojim počinitelji izaberu žrtvu i ponude im pomoć u poslovanju s kriptovalutama. Pojedini građani u želji brze zarade ne provjere autentičnost i stručnost osoba s kojima komuniciraju nego povjeruju u njihove nerealne ponude pa na kraju ne samo da izgube uloženi novac već moraju i mijenjati bankarske podatke.”, izvijestili su iz Policijske uprave primorsko-goranske.

Tako je i 61-godišnjaka proteklih dana telefonski kontaktirala nepoznata osoba iz strane agencije i dovela ga u zabludu nudeći mu pomoć za sigurnu zaradu trgovanjem i ulaganjem na svjetskim burzama.

“Budući da joj je povjerovao, omogućio joj je uz to pristup svom računalu kao i bankovnom računu, pružajući mu uz osobne i podatke o šiframa za bankovne račune za njihovo samostalno “ulaganje“ njegovog novca.

Kada je provjerom utvrdio kako mu je s računa nestalo više od 17 950 eura, a unatoč obećanjima nije mu vraćen novac, još manje s uvećanim iznosom, shvatio je da je prevaren.”, priopćili su iz policije.

“Ovom prilikom još jednom pozivamo građane na oprez kako ne bi postali žrtvama investicijskih prijevara. Naglašavamo kako ulaganje u kriptovalute nije samo financijski rizično već postoji opasnost da ćete postati žrtva hakera. Stoga budite vrlo oprezni, dobro se informirajte i potražite financijski savjet od provjerenih stručnjaka prije nego što uložite novac u rizične investicije.

K tome upozoravamo građane da u komunikaciji s nepoznatim osobama osobito ne dostavljaju osobne podatke ili brojeve bankovnih kartica, a posebno da se ne ustupaju zaporke aplikacija internetskog bankarstva, kao ni druge podatke vezane za autorizaciju bankovnih transakcija!”,zaključili su iz policije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari