UPLATILI MU 1780 EURA

Jedan je ‘pao’! Suradnjom opatijske policije i Europola pronađen Nijemac (42) koji je mučki prevario tvrtku iz Matulja

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno za njemačkog državljanina da je internet prijevarom oštetio trgovačko društvo, stoji u izviješću policije.

Opatijska policija u suradnji s međunarodnom organizacijom Europol dovršila je kriminalističko istraživanje počinjenja kaznenog djela računalne prijevare te kazneno prijavila 42-godišnjeg njemačkog državljanina.

Riječ je o osumnjičeniku koji je tijekom svibnja prošle godine koristivši se lažnom elektroničkom poštom oštetio trgovačko društvo iz Matulja. Naime, hakirao je službenu  elektroničku poštu spomenutog društva i predstavio  se njihovim stalnim inozemnim suradnikom koji je promijenio broj bankovnog računa. Tako ih je uputio da umjesto dosadašnje talijanske banke koriste usluge njemačke bankarske institucije. Djelatnici matuljske tvrtke su povjerovali u lažnu poruku i na njegov račun uplatili oko 1780 eura za provedenu kupoprodaju.

Kada su s talijanskim kolegama provjerili uplatu novčanih sredstava, saznali su da se ne koriste tom elektroničkom poštom niti bankovnim računom, odnosno, da su prevareni.

Završetkom istraživanja, a zbog osnovane sumnje u počinjenje navedenog kaznenog djela, 42-godišnji osumnjičenik je kazneno prijavljen mjerodavnom državnom odvjetništvu.

Napominjemo da je ova vrsta računalne prijevare -Prijevara s računima- kada se varalice pretvaraju da su vaši klijenti/dobavljači i navode vas da platite buduće račune na drugi bankovni račun, samo jedna u nizu prijevara na internetu, priopćila je policija.

Detaljne informacije o računalnim prijevarama i savjetima za zaštitu od istih mogu se vidjeti ovdje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari