EVO SAVJETI POLICIJE

Još jedna Riječanka (71) nasjela na prijevaru. Umjesto kupnje ‘unosnih’ dionica, ostala bez tisuća eura!

Ilustracija

Primijetila je da na njenom tekućem računu nedostaje oko 2300 eura te shvativši da je prevarena i događaj je prijavila policiji, izvijestila je policija.

Policija je zaprimila kaznenu prijavu o počinjenju kaznenog djela računalne prijevare na štetu 71-godišnje hrvatske državljanke.

Naime, oštećena 71-godišnjakinju je u studenom putem Internet aplikacije naišla na obavijest o prodaji dionica te je uključila aplikaciju i upisala svoj broj mobitela. Nakon toga kontaktirala ju je nepoznata ženska osoba koja je od nje tražila osobne podatke i broj tekućeg računa. Oštećena je ustupila tražene podatke da bi je nakon nekoliko dana pozvao nepoznati muškarac koji joj je rekao da je dobila određeni iznos novca, ali prije isplate mora uplatiti 900 eura na što nije pristala.

Nakon nekog vremena zaprimila je telefonski poziv nepoznate žene koja ju je tražila bankovne podatke kako bi joj isplatila iznos od 250 eura što je oštećena i učinila. Ubrzo je primijetila da na njenom tekućem računu nedostaje oko 2300 eura te shvativši da je prevarena događaj je prijavila policiji.

Kako ne bi postali žrtvom ovakvog i sličnog kaznenog djela, građanima savjetujemo da svakako provjere adrese pošiljatelja elektroničke pošte, zatim postoji li ta pravna ili fizička osoba, a posebno neka na zahtjeve ne šalju svoje osobne podatke ili podatke bankovnih kartica.

Postoji više vrsta internetskih prijevara o kojima se može saznati na poveznici https://policija.gov.hr/prevencija/racunalna-sigurnost/internet-prijevare/456.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari