Kako je uopće ostao živ? Rekorder s 4,63 promila alkohola skrivio nesreću: Dobio 42 tisuće kn kazne

Foto: Ilustracija (Kristina Stedul Fabac/PIXSELL)

Prema medicinskom tumačenju, koncentracija od četiri i više promila alkohola u krvi može uzrokovati teške posljedice pa i smrt

Osječko-baranjska policija u subotu je kod vozača koji je prouzročio prometnu nesreću u središnjoj Slavoniji izmjerila rekordnih 4,63 promila alkohola u krvi.

Policija je izvijestila da se nesreća u kojoj je jedna osoba lakše ozlijeđena dogodila u  subotu oko 18,50 sati, na državnoj cesti D2 između Martina i Donje Motičine, nedaleko Našica.

Kod vozača automobila, 42-godišnjaka iz Donje Motičine, “utvrđena je prisutnost alkohola u krvi od 4,63 grama po kilogramu”, navodi lokalna policija.

Vozač je kažnjen s maksimalnom novčanom kaznom od 42.300 kuna, oduzimanjem vozačke dozvole na tri mjeseca kada stekne na upravljanje i čak 12 negativnih prekršajnih bodova.

Takva količina alkohola može izazvati i smrt

Prema medicinskom tumačenju, koncentracija od četiri i više promila alkohola u krvi može uzrokovati teške posljedice pa i smrt zbog prestanka disanja, vrlo niskog krvnog tlaka ili gušenja pri povraćanju zbog nepostojanja refleksa kojim bi se tekućina iskašljala iz pluća.

No, činjenicu da su smrtni slučajevi u takvim okolnostima rijetki i da se neki čak usude sjesti za volan liječnici objašnjavaju time da su svi takvi neslavni rekorderi uglavnom “utrenirani” u ispijanju alkohola, to jest da ga konzumiraju duže vrijeme i time podižu prag osjetljivosti organizma na trovanje alkoholom.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari