PODIGNUTA OPTUŽNICA

Kako ‘nasanjkati’ šeficu: Pakleni plan bankarice, u prevaru uplela i klijente pa iz banke ‘maznuli’ vrtoglavi iznos

Foto: Pexels

Bankarica je odobravala nenamjenske kredite klijentima u 2019. godini u iznosu od 225 tisuća kuna, a otplaćivali su prve tri rate, a onda bi prestali s plaćanjem

Splitski DORH oglasio se o podignutoj optužnici protiv 37-godišnje splitske bankarice te su isplivali novi detalji, a ova optužnica samo je nastavak priče. Riječ je o nekadašnjoj bankarici OTP banke, a nova optužnica tereti je za produljeno kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Optužnica navodi da je bankarica od svibnja do srpnja 2019. godine u poslovnici banke u Splitu fizičkim osobama neosnovano odobrila nenamjenske kredite građanima u iznosu od 225 tisuća kuna s godišnjom kamatnom stopom od 6,75 posto i rokom otplate od 120 jednakih mjesečnih anuiteta za najmanje tri klijenta, a to je učinila kako bi sebi i drugima pribavila protupravnu korist.

Zahtjeve bi istog dana pripremila za realizaciju

“Okrivljenicu se tereti da je postupila suprotno ovlastima iz ugovora o radu i odredbama procedure odobravanja gotovinskih kredita za građane na način da je prihvatila njihove zahtjeve za kredit i potom pripremila ugovore o kreditu znajući da su oni novi klijenti banke, bez stalnih mjesečnih primanja u zadnjih šest mjeseci, koji uopće nisu podnijeli zahtjev ili uz zahtjev za kredit nisu dostavili potrebnu dokumentaciju (izvješće o primitcima i porezu na dohodak, obrazac o isplati plaća, ugovor o radu, valjane obračunske platne liste)”, navodi optužnica.

Te zahtjeve bi istog dana pripremila za realizaciju, a pritom je prikazivala voditeljici poslovnice da su klijenti ispuniti uvjete za odobravanje kredita pa su isplate bile odobrene. Dio kredita isplaćivala je klijentima, a dio za koji se još utvrđuje koliko iznos, neosnovano zadržavala za sebe i druge nepoznate osobe. Naime, klijenti su otplaćivali prve rate kredita, a onda bi prestali s plaćanjem. Banka je, procjenjuje se, oštećena za nepodmirenu glavnicu u najmanje tri takva kredita od oko 584 tisuće kuna, odnosno 78 tisuća eura.

Samo nastavak priče

Ova je optužnica samo nastavak priče iz svibnja 2021. godine, kad je ista bankarica, zajedno sa suprugom i vlasnikom jednog splitskog knjigovodstvenog servisa, optužena za identična kaznena djela na račun 40-ak klijenata, pri čemu je banka oštećena za nešto manje od devet milijuna kuna, piše Slobodna Dalmacija.

Njezin je suprug, po optužnici, pronalazio i njoj uputio najmanje 40 klijenata koji nisu imali uvjete za dobivanje kredita, a ona je prihvatila njihove zahtjeve i pripremila ugovore o kreditu iako je znala da su oni novi klijenti banke bez stalnih mjesečnih primanja u zadnjih šest mjeseci i da je dio klijenata iz Bosne i Hercegovine, koji su samo radi dobivanja kredita fiktivno prijavili prebivalište u Hrvatskoj.

Isto tako, u optužnici stoji da klijenti uz zahtjev za kredit nisu dostavljali izvješće o primitcima i porezu na dohodak, obrazac o isplati plaća, ugovor o radu i obračunske platne liste, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari