PROVJERILI 642 LOKACIJE

U Europolovoj akciji uhićena 92 švercera migranata na balkanskoj ruti: Zarađivali 3000 eura po osobi

Foto: Europol

Glavni načini prijevoza koje su koristili krijumčari bili su kombiji, kamperi i autobusi. Cijene kompletne usluge krijumčarenja u većim grupama kretale su se između 2000 i 3000 eura po osobi. U akciji koju je Europol proveo 16. siječnja optužene su 92 osobe, Provjerene 624 lokacije, prekontrolirana su 4202 vozila i 7019 osoba

Europol je pružio potporu bugarskim vlastima tijekom opsežne akcije protiv skupina organiziranog kriminala umiješanih u krijumčarenje migranata u ponedjeljak, 16. siječnja . Aktivnosti, koje je koordinirao bugarski javni tužitelj, a uključivale su Glavnu upravu za borbu protiv organiziranog kriminala, nacionalnu policiju i graničnu policiju, bile su usmjerene na kriminalne mreže aktivne duž balkanske rute. Bugarske istrage također su koordinirane s turskim i srpskim vlastima te drugim partnerskim agencijama.

U akciji Europola optužene su 92 osobe, provjerene 624 lokacije, prekontrolirana 4202 vozila i 7019 osoba.

Zajedničke akcije odvijale su se diljem Bugarske i bile su usredotočene na niz mreža koje su krijumčarile migrante iz Turske, preko Bugarske, u Srbiju i potom u Zapadnu Europu. Glavni organizatori mreža aktivnih duž ove rute nalaze se u Bugarskoj, Srbiji i Turskoj. Stvorili su vlastite nacionalne mreže članova odgovornih za prijevoz i smještaj u svojim zemljama. Glavni načini prijevoza koje su koristili krijumčari bili su kombiji, kamperi i autobusi. Cijene kompletne usluge krijumčarenja u većim grupama kretale su se između 2000 i 3000 eura po osobi.

Ako su migranti krijumčareni u manjoj grupi od 5-6 ljudi, isplate su dosezale i do 10 000 eura. Isplate za cijeli put bi se izvršile nakon što bi glavni organizator iz Turske potvrdio da su migranti stigli do bugarsko-srpske granice. Bugarske vlasti izvijestile su o porastu aktivnosti krijumčarenja migranata na njihovoj južnoj granici.

U kolovozu 2022. incident u kojem je sudjelovao autobus koji je prevozio neregularne migrante doveo je do smrti dvojice policajaca na dužnosti.

Kasnije iste godine, službenik bugarske granične policije je ubijen tijekom redovne patrole na zelenoj granici s Turskom. Ovi incidenti upućuju na povećanje i aktivnosti krijumčarenja i nasilja uključenih kriminalnih mreža. Krajem prošle godine Europol je povećao svoju potporu bugarskim vlastima slanjem posvećenog analitičara. Na dan akcije, 16. siječnja, Europol je poslao stručnjaka u Sofiju kako bi pružio analitičku podršku u stvarnom vremenu i unakrsnu provjeru operativnih informacija u Europolovim bazama podataka, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari