OŠTETILI I DRŽAVNI PRORAČUN

Kaos u tvrtki s riječkog područja: Troje optuženih ‘zamračili’ gotovo 200 tisuća eura! Tvrtka završila u stečaju…

Ilustracija: Riportal

Tvrtku su oštetili za oko 196. 000 eura, a Državni proračun za oko 10.950 eura, izvijestila je policija

Policijski službenici Službe za gospodarski kriminalitet i korupciju Policijske uprave primorsko-goranske proveli su kriminalističko istraživanje nad troje hrvatskih državljana u dobi od 35, 42 i 44 godine zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta.

Prvoosumnjičena 35-godišnjakinja, kao osoba ovlaštena za zastupanje tvrtke s riječkog područja i drugoosumnjičeni 42-godišnjiak, kao zaposlenik iste tvrtke sumnjiče se da su između siječnja 2020. i siječnja 2022. godine u više navrata s poslovnog računa podizali gotovinu za osobne potrebe i druge svrhe koje nisu u vezi s obavljanjem djelatnosti tvrtke.

S namjerom da to prikriju, lažno su prikazivali isplate dobavljačima koje u stvari nisu obavljene, a tako sačinjenu dokumentaciju su kao istinitu koristili u knjigovodstvenim i financijskim izvješćima te na taj način otežali preglednost poslovanja i materijalno oštetili tvrtku za oko 196. 000 eura.

Nadalje, trećeosumnjičeni 44-godišnjak kao osoba ovlaštena za zastupanje navedene tvrtke sumnjiči se da nije prijavio niti uplatio obvezu poreza na dobit za 2021. godinu, čime je oštetio Državni proračun za oko 10. 950 eura.

Također, od sredine siječnja 2022. pa do kraja listopada ove godine nije na propisan način vodio poslovne knjige te je tako onemogućio preglednost i kontrolu poslovanja tvrtke. Uz to, nije u zakonskom roku pokrenuo stečajni postupak iako je to bio dužan učiniti već ga je po službenoj dužnosti pokrenula za to nadležna institucija.

Po dovršetku kriminalističkog istraživanja, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju mjerodavnom državnom odvjetništvu kazneno su prijavljeni hrvatski državljani u dobi od 35 i 42 godine, dok je 44-godišnjak prijavljen za počinjenje kaznenih djela utaja poreza ili carine, povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga te povrede dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari