Kod Križišća 50 bačvi s opasnim eksplozivnim otpadom 500 metara od škole!

Foto: Screenshot (Dnevnik.hr)

Karabit je tvar koja u kombinaciji s vodom oslobađa lako zapaljivi plin etin i može uzrokovati eksploziju. Te su bačve odbačene na vodozaštitnom području…

Kako smo već izvijestili, policijski službenici II policijske postaje Rijeka u suradnji sa Službom općeg kriminaliteta Policijske uprave primorsko-goranske uhitili su 45-godišnjeg hrvatskog državljanina koji se sumnjiči da je tijekom 14. i 15. listopada na području Kikovice kod Rijeke neovlašteno odložio na tlo veću količinu opasnog otpada-kalcijev karbida, tzv. karabit, čime je ugrozio okoliš, ali i živote ljudi i životinja.

KIKOVICA “E ne`š više iskrcavat…!”: Uhićen bezobzirni 45-godišnjak jer je u prirodu odlagao opasan otpad!

Štura vijest govori zapravo o strašnom problemu: odložene su bačve s opasnim otpadom koji u svakom trenutku može eksplodirati! Iako je osumnjičenik uhićen, bačve još nisu uklonjene na mjesto za zbrinjavanje opasnog otpada, što se očekuje u najskorije vrijeme jer je policija sve prijavila nadležnoj inspekciji za zaštitu okoliša.

Pedesetak bačvi punih otrovnoga kalcijevog karbida ostavljeno je nasred županijske ceste između Križišća i Plasa kod Kraljevice.

Karbit je tvar koja u kombinaciji s vodom oslobađa lako zapaljivi plin etin i može uzrokovati eksploziju. Te su bačve odbačene na vodozaštitnom području. U Gradu Kraljevici su odmah reagirali i alarmirali nadležne službem dosnosi Dnevnik.hr.

“U koordinaciji i komunikaciji s institucijama i tijelima inspektorata zaštite okoliša i policije već u ponedjeljak ujutro ćemo imati sastanak i ja se nadam da će to u ponedjeljak biti riješeno”, rekao je Dalibor Čandrlić, gradonačelnik Kraljevice.

Karbit se inače koristi za proizvodnju acetilena, koji se pak koristi za rezanje metala.

“Postoje spalionice koje su specijalizirane za takvu vrstu otpada. Uglavnom se nalaze u izvoznim zemljama, u Hrvatskoj nema rješenja za to”, rekla je Renata Stergar voditeljica Odjela za zbrinjavanje opasnog otpada za Dnevnik.hr.

Mještani Čavala i Kraljevice nadaju se da najavljena kiša neće prouzročiti eksploziju. Službe im savjetuju da bačvama nipošto ne prilaze.

“Ovo je katastrofa. Nepojmljivo da je to na cesti koja je oko 500 metara udaljena od škole. Ovo je za osudu”, rekao je Sanjin Juričić iz Križišća.

U ponedjeljak bi stručne službe trebale ukloniti ovaj opasan otpad. Za nesavjesne počinitelje propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari