LOŠ POSAO POLICIJE

Kriminalist: “Kod nas možeš ubiti koga hoćeš i smjestiti ga u zamrzivač ili septičku jamu”

Foto: Pixsell

Bivši šef ekipe za očevide PU zagrebačke smatra da policija nedovoljno i loše radi kada su u pitanju nestale osobe

Policijska uprava zagrebačka izvijestila je da je u subotu oko 10.35 sati na cesti Vinski put u mjestu Pologi, općina Dubravica, pronađeno truplo muškarca u septičkoj jami.

Tijelo je prevezeno u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku.

Još se službeno ne zna je li nesretni muškarac žrtva kaznenog djela odnosno ubojstva ili je riječ o nesretnom slučaju.

I dok policija još istražuje slučaj, mještani su sve više uvjereni da je u noći s četvrtka na petak 8. na 9. prosinca 2016. godine u septičkoj jami život skončao Viktor Jajčanin, tada 63-godišnjak, Hrvat s nizozemskom adresom u Amsterdamu.

Kći Viktora Jajčanina je za Jutarnji list kazala kako sumnja da je njezin otac žrtva ubojstva jer je nakon razvoda od njezine majke, kako kaže, bio sklon zaviriti u čašicu pa je znao biti verbalno neugodan prema drugima. Ne isključuje mogućnost da ga je netko ubio nakon što je izašao iz kafića.

‘Tražili su dan, dva i onda je sve stalo’

Naime, umirovljenik Viktor Jajčanin se nešto manje od četiri godine vodi u evidenciji nestalih osoba, a muškarac koji je čistio septičku jamu i pronašao tijelo je ispričao za Jutarnji:

“Auto je bio nađen u subotu tu odmah iza prvog zavoja, uz cestu, suvozačeva vrata su bila otvorena. Vjerojatno je kroz njih izišao van, a u automobilu su bile stvari i mobitel. Pretpostavljam da je otvorio vrata jer je tada još bila kvaka u ovoj prostoriji u kojoj je septička i nije vidio i upao je u nju. Da ga je netko bacio, pa ne bi ostavio upaljeno svjetlo i otvorena vrata. Valjda je malo popio, nije vidio da je rupa i upao je u nju. Tražili su dan, dva i onda je sve stalo.”

Upravo u tome, iskusni kriminalist i bivši šef ekipe za očevide Policijske uprave zagrebačke, Branko Lazarević, vidi niz propusta koje je policija u konkretnom slučaju napravila.

“Smatram da policija jako malo pažnje posvećuje nestalim osobama. Sve se svodi samo na to da unesu podatke u sustav i to je za njih gotovo. Više ništa po tom pitanju ne poduzimaju”, oštar je Lazarević.

‘Nisu se ni potrudili!’

“Konkretno u ovom slučaju, policija je bila kod jame i štapovima su muljali po septičkoj jami, a nisu se sjetili isprazniti je. Trebali su obaviti očevid na autu, razgovarati s osobama… Nisu se ni potrudili nešto utvrditi. Sramota! Četiri godine čovjek je u septičkoj jami. Strašno! Gdje su sad zapisnici policajaca koji su radili na slučaju kada su ga proglasili nestalim? Je li to itko pregledao?”, govori umirovljeni kriminalist i dodaje:

“Kod nas u Hrvatskoj možeš ubiti koga hoćeš, smjestiti ga u škrinju ili u septičku jamu i nema problema.”

Osvrnuo se, naime, na slučaj iz Palovca koji je zgrozio cijelu Hrvatsku nakon što je škrinji pronađeno tijelo Jasmin Dominić koja se gotovo 20 godina vodila kao nestala.

Za RTL je još ranije komentirao:

“Savršeno ubojstvo ne postoji no slučaj ‘Palovec’ mogao je postati baš to, samo da se ubojica riješio tijela.” Za to je kriva, smatra Lazarević, nemarna policijska istraga. Prve pogreške su napravljene već pri prijavi nestanka Jasmine Dominić.

Nestanak od nekoliko dana je alarm

“Meni se čini da gotovo ništa nisu dobro napravili. Svaki nestanak od nekoliko dana je već nekakav alarm da slučaj treba gledati nekim drugim očima”, rekao je umirovljeni policijski inspektor Branko Lazarević.

I kod kontroverznog slučaja samoubojstva mladog pročelnika za financije iz Virovitice, Siniše Palma, ovaj iskusni inspektor je vidio propuste policije.

Tragedija se dogodila prije nešto manje od godine dana. Nakon što je posljednji put viđen u gradskim uredima gdje je bio na sastanku s gradonačelnikom Virovitice Ivicom Kirinom i razgovor je, navodno, bio oštar, Palm je otišao iz ureda, a majci s kojom je živio, kazao je da mora nešto obaviti.

Nakon tri dana pronađen je mrtav u šumi. Službeno, mladi je pročelnik počinio samoubojstvo. No, slučaj je pratio niz kontroverzi.

“Mene je apsolutno iznenadilo u prvome redu to što nije obavljena obdukcija, već samo mrtvozorstvo, a njega je obavila osoba koja nije čak niti liječnik, već medicinska sestra. Da je obavljena obdukcija i analiza krvi i urina znalo bi se više. Oni su nepismeni. Nije dovoljno znati da je suicid. Ako i jest suicid, ipak treba vidjeti da li je netko kriv za to. Stvar je itekako ozbiljna po mome mišljenju”, komentirao je tada Lazarević, a slučaj je u međuvremenu, barem za javnost, polako pao u zaborav.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari