DOBILE PO GODINU DANA UVJETNO

Liječnice pogodovale farmaceutima: Propisivale lijekove za novac, na sudu se branile da dolaze ‘iz katoličke obitelji’

Ilustracija (Duško Jaramaz/Pixsell)

Liječnice su dobile po godinu dana uvjetno s rokom kušnje od četiri godine, a izrečena im je i sporedna novčana kazna od 90 dnevnih dohodaka

Zbog primanja mita, dvije su splitske liječnice opće medicine Milka Paradžik i Željka Filipović osuđene nepravomoćno na zagrebačkom Županijskom.

Liječnice su dobile po godinu dana uvjetno s rokom kušnje od četiri godine, a izrečena im je i sporedna novčana kazna od 90 dnevnih dohodaka, što za Paradžik iznosi 35.400 kuna, a za Filipović 14.400 kuna, piše Dalmatinski portal

U roku od 15 dana od pravomoćnosti presude moraju uplatiti u državni proračun imovinsku korist ostvarenu kaznenim djelom, Paradžik 26.336,37 kuna, a Filipović 22.349,42 kuna. Sud ih je obavezao i da plate troškove kaznenog postupka u iznosu od 15 tisuća kuna svaka.

Putovanja, bonovi i novčane nagrade

U presudi stoji da su liječnice od 2009. do studenog 2012. iz ponude trgovačkog društva Farmal pristale uzeti ponuđene nagrade pa je tako Paradžik kao liječnica primarne zdravstvene zaštite primila nagradu u vidu uplate na žiro račun u iznosu od 8.536,37 kuna, bonova vrijednih najmanje 3.800 kuna te plaćenih putovanja i posjete tvornice lijekove u Istanbulu vrijednih 14 tisuća kuna.

Filipović je, pak, kao liječnica primarne zdravstvene zaštite od iste tvrtke primila nagradu u vidu uplata na žiro račune od ukupno 18.351,48 kuna te plaćenih troškova kupovine sanitarne galanterije u trgovačkom društvu Kragić u iznosu od 3.997,95 kuna. Njezin suprug naveo je na sudu da nikada nije primila mito, niti naplatila zdravstvenu uslugu te da potječe iz radničke obitelji, kršćana i katolika i da je odgojena u tom duhu.

Poznato mu je bilo da su je posjećivali suradnici farmaceutskih kuća, ali ne zna o tome ništa konkretno. Što se sanitarne galanterije tiče, tvrdio je da nije vidio da je to doneseno u kuću.

Daniela Ivanišević radila je kao stručni suradnik u Farmalu i imala je zadatak posjećivanja liječnika i ljekarni na širem splitskom području. Promovirala je lijekove iz ponude Farmala. Optuženice je posjećivala do četiri puta godišnje. Tvrdi da ništa nije davala liječnicima. Oni su je poznavali i pisali recepte s Farmalovim lijekovima kada bi ih zamolila bez da je išta davala liječnicima.

Sud im nije povjerovao

Sud obrane nije prihvatio. Pozvali su se i na rezultate posebnih dokaznih radnji, odnosno, snimljenih telefonskih razgovora. Paradžik se tako u razgovoru s Ivanišević raspituje o točnom terminu polaska u Istanbul i pita je ima li za nju kakav bončić ili nešto, na što joj je ona odgovorila da ima i da će joj sve donijeti.

Od Ivanišević je oduzeto prijenosno računalo s tablicama u kojima je imala upisanu Paradžik koja je propisivala lijekove Farmala za posjetu tvornici lijekova. Iz tablica proizlazi i da je Paradžik primala bonove za kupovinu robe u vrijednosti od pet posto od napisane mjesečne recepture Farmalovih lijekova.

Kod odluke o sankciji, olakotne okolnosti su bile da su optuženice neosuđivane, danas u dobi od gotovo 70 godina, kao i to da su kaznena djela počinjena prije gotovo deset godina, a u međuvremenu se optuženice nisu pojavljivale kao počiniteljice kaznenih djela, prenosi Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views