DOBILE PO GODINU DANA UVJETNO

Liječnice pogodovale farmaceutima: Propisivale lijekove za novac, na sudu se branile da dolaze ‘iz katoličke obitelji’

Ilustracija (Duško Jaramaz/Pixsell)

Liječnice su dobile po godinu dana uvjetno s rokom kušnje od četiri godine, a izrečena im je i sporedna novčana kazna od 90 dnevnih dohodaka

Zbog primanja mita, dvije su splitske liječnice opće medicine Milka Paradžik i Željka Filipović osuđene nepravomoćno na zagrebačkom Županijskom.

Liječnice su dobile po godinu dana uvjetno s rokom kušnje od četiri godine, a izrečena im je i sporedna novčana kazna od 90 dnevnih dohodaka, što za Paradžik iznosi 35.400 kuna, a za Filipović 14.400 kuna, piše Dalmatinski portal

U roku od 15 dana od pravomoćnosti presude moraju uplatiti u državni proračun imovinsku korist ostvarenu kaznenim djelom, Paradžik 26.336,37 kuna, a Filipović 22.349,42 kuna. Sud ih je obavezao i da plate troškove kaznenog postupka u iznosu od 15 tisuća kuna svaka.

Putovanja, bonovi i novčane nagrade

U presudi stoji da su liječnice od 2009. do studenog 2012. iz ponude trgovačkog društva Farmal pristale uzeti ponuđene nagrade pa je tako Paradžik kao liječnica primarne zdravstvene zaštite primila nagradu u vidu uplate na žiro račun u iznosu od 8.536,37 kuna, bonova vrijednih najmanje 3.800 kuna te plaćenih putovanja i posjete tvornice lijekove u Istanbulu vrijednih 14 tisuća kuna.

Filipović je, pak, kao liječnica primarne zdravstvene zaštite od iste tvrtke primila nagradu u vidu uplata na žiro račune od ukupno 18.351,48 kuna te plaćenih troškova kupovine sanitarne galanterije u trgovačkom društvu Kragić u iznosu od 3.997,95 kuna. Njezin suprug naveo je na sudu da nikada nije primila mito, niti naplatila zdravstvenu uslugu te da potječe iz radničke obitelji, kršćana i katolika i da je odgojena u tom duhu.

Poznato mu je bilo da su je posjećivali suradnici farmaceutskih kuća, ali ne zna o tome ništa konkretno. Što se sanitarne galanterije tiče, tvrdio je da nije vidio da je to doneseno u kuću.

Daniela Ivanišević radila je kao stručni suradnik u Farmalu i imala je zadatak posjećivanja liječnika i ljekarni na širem splitskom području. Promovirala je lijekove iz ponude Farmala. Optuženice je posjećivala do četiri puta godišnje. Tvrdi da ništa nije davala liječnicima. Oni su je poznavali i pisali recepte s Farmalovim lijekovima kada bi ih zamolila bez da je išta davala liječnicima.

Sud im nije povjerovao

Sud obrane nije prihvatio. Pozvali su se i na rezultate posebnih dokaznih radnji, odnosno, snimljenih telefonskih razgovora. Paradžik se tako u razgovoru s Ivanišević raspituje o točnom terminu polaska u Istanbul i pita je ima li za nju kakav bončić ili nešto, na što joj je ona odgovorila da ima i da će joj sve donijeti.

Od Ivanišević je oduzeto prijenosno računalo s tablicama u kojima je imala upisanu Paradžik koja je propisivala lijekove Farmala za posjetu tvornici lijekova. Iz tablica proizlazi i da je Paradžik primala bonove za kupovinu robe u vrijednosti od pet posto od napisane mjesečne recepture Farmalovih lijekova.

Kod odluke o sankciji, olakotne okolnosti su bile da su optuženice neosuđivane, danas u dobi od gotovo 70 godina, kao i to da su kaznena djela počinjena prije gotovo deset godina, a u međuvremenu se optuženice nisu pojavljivale kao počiniteljice kaznenih djela, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari