MUTANT NAPADA...

Video | Stanovnici Dalmatinske zagore u strahu od zvijeri. Otkrivamo je li mit o križancu vuka i psa istina

Stanovnici Dalmatinske zagore žive u strahu, a DNK analiza potvrdila je ono što su ljudi dugo sumnjali

Sva grla su na broju, a što je posljednji put napalo june – ne zna ni stočar. Za njega razlike između vuka i vukopsa nema, samo šteta…

“Zadnji slučaj što smo imali bio je kad nam napao jedno june koje je nagrizao. Zvao sam veterinara, platio 400 kuna i to je to. Sudski vještak nije niti izašao na teren da možemo dobiti tu štetu, ništa”, govori nam svoje mučno iskustvo Ivan Kaloper, stočar iz Vojnića Sinjskog.

June je spašeno, a obiteljsko gospodarstvo, osim stotinjak krava, ima još 400 grla ovaca i koza.

“Trebalo bi stoku brojiti svako večer. Međutim, to je nemoguće jer nakon te ‘vukokolje’, dođe Agencija za plaćanje i utvrdi da fali pet komada i dodatno nam odnese još po’ stada”, otkriva svoje iskustvo Ivan.

Za lovce sumnje nema jer je postojanje vukopsa potvrdila i DNK analiza. Kažu – razlike između njega i vuka gotovo nema.

“Situacija s vukopsom, odnosno križancem vuka i psa, je istina. Oni postoji, ali u svom ponašanju i izgledu nemaju neke znatne razlike u odnosu na vuka. Bar je nismo primijetili, dolasci vuka u naselja ili blizini naselja. Napadi na domaće životnije nisu neobičajno ponašanje za vuka”, govori nam Ivan Cvitković iz Lovačkog saveza Splitsko-dalmatinske županije.

Križanci postoje u uzgoju, a takvo što moguće je i u divljini.

Veterinar Dean Gracin pojašnjava stvar: “Postoji kontrolirani uzgoji nekih pasmine kao čehoslovački ovčar ili sarslov koji su kontrolirani napravljeni s vučjom krvi. Moguće je spontano dogodi u prirodi, psi lutalice, vukovi pa se dogodi stvaranje križanaca.”

Dok prema službenim podacima u Hrvatskoj živi oko 150 vukova, lovci vjeruju da ih trostruko više ukljućujući i križance.

Cvitković kaže što bi bilo rješenje: “Da država napokon dozvoli nekakav odstrel, da se brojnost vukova održava tako, odnosno da štete budu malo umjerenije i manje.”

Vuk je u Hrvatskoj zaštićen, a za njegovo ubijanje kazna je i do 40.000 kuna. Osim vuka, zabranjen je lov na njegove potomke, pa makar bili križanci, prenosi danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari