SUSTAV OPET ZAKAZAO

Majka čijeg su sina prebili vršnjaci očajna: ‘Uhitili su ih, ali zbog nedostatka dokaza neće odgovarati’

Screenshot RTL

U listopadu prošle godine u javnost su dospjela dva događaja vršnjačkog nasilja u Dugom Selu

Prije godinu dana javnost su potresla dva slučaja nasilja nad maloljetnicima u Dugom Selu. Jedan je dobio pravosudni epilog, u drugome je kaznena prijava odbačena.

“Jako sam razočarana. Nemam što reći osim da smo potpuno izgubili vjeru u institucije države, koja bi trebala zaštititi našu djecu od nasilja”, kazala je majka pretučenog dječaka za  24sata kojeg je u kolovozu prošle godine napala skupina maloljetnika.

Napali su i prijatelja s kojim je bio u društvu te obojicu ozlijedili. Općinsko kazneno državno odvjetništvu u Zagrebu, čiji je Odjel za mladež vodio ovaj slučaj, nedavno je odbacilo policijsku kaznenu prijavu protiv petorice maloljetnika te oni neće biti procesuirani, neslužbeno doznaje  24sata.

U listopadu prošle godine u javnost su dospjela dva događaja vršnjačkog nasilja u Dugom Selu. Tada je istupio otac jednog od pretučenih maloljetnika kojem su nanesene teške tjelesne ozlijede te mu je bila slomljena čeljust. Nakon njega javili su se roditelji još nekoliko maloljetnika, a policija je potvrdila da su zabilježili dva odvojena slučaja nasilja te da su oba pozitivno razriješili i identificirali počinitelje.

Roditelji djece žrtava tad su odahnuli vjerujući kako će sustav kazniti nasilnike te tako poslati poruku o mogućim posljedicama takvog ponašanja. No više od godinu dana poslije toga doživjeli su šok. Samo je jedan od dva slučaja za koje se policija pohvalila da ih je razriješila dobio pravosudni epilog.

Naime, kako  24sataneslužbeno doznaje, protiv dvojice maloljetnika, koji su tad imali 15 godina te koje su sumnjičili da su 8. listopada 2022. u večernjim satima ispred škole brutalno pretukli vršnjaka i teško ga ozlijedili, sud je proveo postupak te im izrekao sankcije. Protiv tad osumnjičenog 14-godišnjaka odvjetništvo i sud nisu ni postupali jer je dijete i nije kazneno odgovoran. Izvjesno vrijeme dva maloljetna nasilnika provela su u istražnom zatvoru.

Obitelj maloljetnika kojemu je slomljena čeljust može biti koliko-toliko zadovoljna,ali to nažalost nije slučaj s roditeljima s početka naše priče budući da je kaznena prijava protiv nasilnika osumnjičenih za premlaćivanje njihove djece odbačena zbog nedostatka dokaza.

Naime, odvjetništvo je tijekom postupka analiziralo medicinsku dokumentaciju, obrane osumnjičenika, iskaze oštećenika, izvješća policije o videonadzoru te su organizirali i prepoznavanje.

Utvrdili su da je svih pet maloljetnika bilo nazočno tijekom inkriminiranog događaja jer to nisu ni poricali. Žrtve su ispričale da su dobile po jedan udarac, i to samo od jednog nasilnika, dok su ostali promatrali i nisu se uključivali. Rekli su i kako ne poznaju napadače niti znaju njihova imena. Kako doznaje 24sata jedan se osumnjičeni maloljetnik branio šutnjom, a ostali su poricali krivnju te odgovornost prebacivali jedni na druge.

Žrtve su, doznajemo, nakon odbacivanja prijave zatražile od suda da pokrene postupak protiv petorice maloljetnika, no sud je zaključio da je odvjetništvo ispravno postupilo i da nema dokaza koji se mogu provesti kako bi se utvrdila individualna krivnja.
Hladan je to tuš za žrtve i njihove obitelji te velika pobjeda nasilnika, koji su iz svega mogli izvući tek pouku kako nekažnjeno počiniti kazneno djelo.

Za ovakvu odluku dio odgovornosti, smatraju upućeni, leži u postupanju policije u trenucima nakon dojave. Čini se da možda nisu dovoljno ozbiljno shvatili slučaj, osobito jer su žrtvama dijagnosticirane lakše ozljede. Pa tako, od izvora upućenih u cijeli slučaj, 24 sata doznaje da policija uopće nije obavila očevid na mjestu događaja te večeri nego tek s odmakom od nekoliko dana, kad je kiša isprala veći dio tragova koji su eventualno mogli biti korisni za istragu. Također, nisu izuzeli snimke nadzornih kamera iz šire okolice škole iako su imali informaciju kojim su se putem maloljetni počinitelji kretali te prilikom napada nisu bili maskirani.

Majku jednog dječaka, koja je odmah nakon poziva sina stigla do škole i vidjela počinitelje, navodno nitko nije zvao na prepoznavanje. Nasilnici su, tvrde upućeni, dolazili žrtvama ispred domova pokušavajući ih zastrašiti svojom prisutnošću, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari