UŽAS U ZAGREBU

Majka pred porod došla s 2,5 promila alkohola!? Dijete nakon toga morali hraniti na sondu

Foto: Unsplash/ Ilustracija

Liječnici su utvrdili da to nije bio jedan slučaj alkoholizma nego pravilo jer je malena imala fetalni alkoholni sindrom. No djevojčica ima i brata kojeg su iz socijalne službe zatekli prljavog i ispovraćanog po sebi

Strašan slučaj iz zagrebačkog rodilišta – 25-godišnjoj Zagrepčanki netom je prije poroda, čim je zaprimljena u bolnicu, izmjerili su 2,25 promila alkohola u krvi.

Da njezina alkoholiziranost nije izuzetak nego pravilo i da dotična u većoj mjeri nije skrbila o svoje dvoje djece, utvrdilo je zagrebačko tužiteljstvo te su ubrzo na površinu isplivale jezive stvari, donosi Jutarnji list.

Djevojčica je neko vrijeme provela na Odjelu gastroenterologije zbog slabijeg napredovanja na tjelesnoj težini pa je pregledom genetičara utvrđeno da fenotip djeteta odgovara fetalnom alkoholnom sindromu. Curicu su hranili na sondu, a s odmakom vremena paralelno s konstantnim svađama sa suprugom, 25-godišnjakinja se o higijeni djeteta nije dovoljno brinula.

Rješenjem Općinskog građanskog suda u Zagrebu početkom lipnja 2020. oduzeto joj je pravo na stanovanje s djetetom na godinu dana, dok joj je, pak, Centar za socijalnu skrb izrekao mjeru stručne pomoći i potpore do travnja 2021. Ništa se nije popravilo pa je CSS Zagreb, po utvrđenju da su život i sigurnost djeteta ugroženi, curicu izdvojio iz obitelji te smjestio u Dječji dom.

Ova 25-godišnjakinja ima i sina kojeg je također, tvrdi tužiteljstvo, zanemarivala. Pod utjecajem Subutexa i amfetamina prepuštala je brigu o njemu svojoj majci pa je u listopadu 2021. prilikom terenskih provjera dječak zatečen u prljavoj odjeći i ispovraćan po sebi. Tako da je i on izdvojen iz obitelji.

U posjetu djetetu u Dom dolazila je uspavana, bila je usporena te je ‘frfljala‘ dok je govorila, a jednom prilikom je otišla iz Doma, a da nije obavijestila portira pa odgajateljica nije preuzela dijete.

Za sve je imala opravdanje: “Ja sam malog hranila i nije bio zanemaren već samo musav. A što se tiče supruga, kad je curica oduzeta, mi smo se tukli pa je došla policija i socijalna. Redovito odlazim u posjete djeci, nosim slatkiše. Igram se s njima. Alkohol sam konzumirala kad i suprug, ispred zgrade, nekoliko puta tjedno. Dok nismo radili, pomagao nam je očuh i imala sam porodiljnu naknadu. Krenula sam na liječenje i skroz se izliječila, a kad me uhvatila želja, znala sam uzeti samo komadić Subutexa i to je to.”, prenosi RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari