PRAVDA NA HRVATSKI

Manipulirali natječajima za projekte financirane od EU, dobili rad za opće dobro

U aferama, zbog koje su bili uhićeni gradonačelnici Velike Gorice i Nove Gradiške, osuđenici su dobili i novčane kazne koje idu do 200.000 kuna

Danas je Županijski sud u Zagrebu donio dvije presude kojima su dvije osobe proglašene krivima za nezakonito pogodovanje i pomaganje u zlouporabi položaja i ovlasti u pokušaju.

U ovoj istrazi Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu optuženo je ukupno 10 hrvatskih državljana, od kojih je do sada pet osuđeno, objavili su iz ureda EPPO-a.

Podsjetimo, među optuženicima je i gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić, bivši velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić te poduzetnik Krešo Petek.

Optužnicom je obuhvaćeno nekoliko slučajeva u kojima se sumnja na manipulaciju vezanu uz projekte koji se sufinanciraju iz fondova EU i to o uz projektima izgradnje reciklažnog dvorišta i solarne elektrane u Novoj Gradiški te izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Velikoj Gorici.

Kako su danas u EPPO-u objavili njihov ured je prvi put izvijestio o ovoj istrazi pasivne i aktivne korupcije u svibnju ove godine, a zatim u rujnu, kada su osuđeni prvi okrivljenici.

Donosimo objavu ureda EPPO-a u cijelosti:

“Današnjim osuđujućim presudama utvrđeno je da su obje okrivljene osobe prilagođavale Dokumentaciju o nabavi u postupcima javne nabave. U razdoblju između 2018. i 2021. godine, promijenile su zahtjeve tehničke sposobnosti te kriterije ocjene i bodovanja ponuda, a sve s ciljem da se jednoj tvrtki dodijeli nekoliko projekata sufinanciranih iz Kohezijskog fonda i Europskog fonda za regionalni razvoj Europske unije.

Prvoj osuđenoj osobi izrečena je kazna zatvora u trajanju od 11 mjeseci, koja je zamijenjena radom za opće dobro, te novčana kazna u iznosu od 26.700 eura, odnosno 200.000 kuna. Drugoj osuđenoj osobi izrečena je kazna zatvora u trajanju od 11 mjeseci, koja je zamijenjena radom za opće dobro, te novčana kazna u iznosu od 13.400 eura, odnosno 100.000 kuna.

Obje presude donesene su na temelju sporazuma stranka budući da su obje okrivljenice u cijelosti priznale kaznena djela.

Što su radili?

Jedna od dviju osuđenih osoba usklađivala je dokumente koji se odnose na dva projekta: prvi projekt (Izgradnja reciklažnog dvorišta i nabava opreme) čija je vrijednost bila 5,401.800 kuna, od čega je iznos od 562.000 eura (4,219.433,22 kuna) bio financiran sredstvima Kohezijskog fonda Europske Unije. Drugi projekt (BIOSOL – Izgradnja solarne elektrane) bio je vrijedan 547.000 eura ili 4,100.000 kuna, od čega je 85% bilo financirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Prvi projekt na kraju je dodijeljen jednoj tvrtki, čiji je vlasnik predao mito u iznosu od 15.000 eura (100.000) gradonačelniku Nove Gradiške kao nagradu za dodjelu projekta. Opisanim radnjama okrivljenika Europskom kohezijskom fondu prouzročena je šteta od najmanje 53.000 eura (398.886,04 kuna), dok je Gradu Novoj Gradiški nanesena šteta u iznosu od najmanje 32.500 eura(243.339,11 kuna).

U odnosu na drugi projekt, iako su poduzete sve potrebne radnje za donošenje Odluke o odabiru tog trgovačkog društva, uslijed uhićenja svih uključenih okrivljenika ta Odluka nije donesena.

Druga osuđena osoba je radnje prilagođavanja dokumentacije poduzimala u odnosu na jedan projekt (Projektiranje i rekonstrukcija uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Velika Gorica i izgradnje nadzorno upravljačkog sustava u vrijednosti od 13.000 eura (97,365.000 kuna), od čega je 67,34 % financirano sredstvima Kohezijskog fonda Europske Unije, prenosi Net.hr.

Iako su poduzete sve potrebne radnje za donošenje Odluke o odabiru tog trgovačkog društva, te iako je Dokumentacija o javnoj nabavi bila pripremljena na način da je jamčila prednost tom trgovačkom društvu, zahvaljujući uhićenju svih uključenih okrivljenika spriječeno je donošenje takve odluke.”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari