MANJE ORUŽJA, MANJE TRAGEDIJA Iz dvije jame u Gorskom kotaru izvađena eksplozivna sredstva

Ilustracija

Policijski službenici Protueksplozijskog odjela Policijske uprave primorsko-goranske u suradnji s djelatnicima Protueksplozijske službe Ministarstva unutarnjih poslova i Interventne jedinice policije Zagreb uspješno su iz dvije jame na području Gorskog kotara izvadili eksplozivna sredstva.

jama1

Nakon što je policija prije nekog vremena zaprimila dojavu građana obavljene su sve potrebne pripreme za ovaj složen i zahtjevan pothvat, koji uz osposobljenost djelatnika iziskuje i odgovarajuću opremu. Odbačena eksplozivna sredstva, tri ručne bombe M75 i osam komada streljiva cal. 7,62 mm uspješno su izvađena s dubine od 10 do 30 metara, nakon čega će biti uništeni prema pravilima struke.

jama2

Osim ove uspješno završene akcije, policiji su se u protekla dva dana obratili građani s područja Opatije, Skrada, Raba i Viškova radi dragovoljne predaje oružja i drugih opasnih predmeta, dok je na području Vrbovskog zaprimljena dojava o pronalasku eksplozivnog sredstva u mulju. Tako su policijski službenici nadležnih policijskih postaja i Protueksplozijskog odjela ove Policijske uprave od spomenutih građana preuzeli pet ručnih bombi, automatsku i lovačku pušku, 200 komada puščanog streljiva cal. 7,62 mm, 49 patrona cal. 16 mm i 7 okvira, dok je u slučaju pronalaska utvrđeno da se radi o ručnoj bombi tzv. talijanki iz 2. svjetskog rata.

jama3

Prethodno navedene aktivnosti provedene su u sklopu dugogodišnje akcije Ministarstva unutarnjih poslova „Manje oružja, manje tragedija“. S tim u svezi, iz PU primorsko-goranske pozivaju i ostale građane koji još uvijek posjeduju nedozvoljeno oružje, eksplozivna i druga opasna sredstva da ih predaju policiji i svoj dom učine sigurnijim.

Valja ponoviti kako se u slučaju dragovoljne predaje protiv građana neće pokretati niti prekršajni niti kazneni postupak. Ujedno podsjećaju građane da ove predmete ne ostavljaju i ne odbacuju na mjestima koja su dostupna drugim građanima, a isto tako da ih ne donose sami u policiju kako ne bi došlo do njihova aktiviranja i ozljeđivanja. Pozivom na broj 192 po oružje i druge opasne predmete doći će policijski službenici u civilnoj odjeći i s vozilom bez policijskih oznaka te ih preuzeti na siguran način.

akcija manje oružja

Sve potrebne informacije o dragovoljnoj predaji možete dobiti u najbližoj policijskoj postaji, pozivom na besplatan broj telefona 0800 8892 i na telefon 192 te na internet stranicama Ministarstva unutarnjih poslova.

FOTO: PU primorsko-goranska

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari