VIKEND NA CESTAMA

MORTUS PIJAN! Riječanin (37) vozio Seat Grobničkom cestom s 3,55 promila; prijeti mu “paprena” kazna!

Photo: Marko Dimic/PIXSELL

Na prometnicama Primorsko-goranske županije i proteklog vikenda policija je pojačano nadzirala promet u cilju sprječavanja prometnih nesreća te poglavito stradalih i ozlijeđenih sudionika u njima.

Tako su nadzirane kategorije vožnje pod utjecajem alkohola, nepoštivanja dopuštenih brzina kretanja vozila, zatim nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela te ostali prekršaji kojima se ugrožava sigurnost prometa na cestama.

U spomenutom razdoblju evidentirano je ukupno 246  prometnih prekršaja. Od tog broja 97 prekršaja se odnosi na nedopuštenu brzinu, 27 je nekorištenja sigurnosnog pojasa u vožnji, a 11 prekršaja vožnje s neregistriranim i tehnički neispravnim vozilima. Također je evidentirano sedam  prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola i isti broj prekršaja nepropisnog korištenja mobitela u vožnji, zatim pet prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje vozilom i tri prekršaja vožnje u vrijeme važeće zabrane upravljanja vozilom te ostalih 94 prekršaja.

Najveća brzina evidentirana je u subotu, 9. siječnja na autocesti A6 kod vijadukta Zečeve Drage na području Vrbovskog. Posada policijskog presretača u 15.45 sati zatekla je 60-godišnjeg vozača osobnog vozila marke Infinity, riječkih registracijskih oznaka, dok se prema Rijeci kretao brzinom od 161 km/h na mjestu gdje je zbog vremenskih uvjeta ograničenje brzine određeno na 80 km/h. Zbog počinjenog prekršaja sankcioniran je prema odredbama važećih zakonskih propisa.

Tijekom spomenutog razdoblja alkotestirano je 35 vozača, a najveća koncentracija od 3,55 g/kg izmjerena je 37-godišnjem hrvatskom državljaninu isto u subotu, 9. siječnja. Policija ga je zatekla oko 22.15 sati na Grobničkoj cesti dok se kretao iz smjera Čavli prema Kačjaku u Rijeci gdje je upravljao osobnim vozilom marke Seat, riječkih registarskih oznaka. Provjerom je utvrđeno da vozilom upravlja u vrijeme važeće zabrane upravljanja vozilom B kategorije i kod sebe nije imao vozačku dozvolu pa je zbog počinjenih prekršaja priveden u službene policijske prostorije. Po završetku postupanja u skladu sa Zakonom o sigurnosti prometa na cestama, protiv njega je podnesen optužni prijedlog nadležnom općinskom sudu. Predložena mu je novčana kazna od 40 000 kuna i izricanje zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilom B kategorije na rok od godinu dana.

Što se tiče ostalih koncentracija, po dva vozača su bila s koncentracijom alkohola između 0,51 do 1,00 g/kg, od 1,01 do 1,50 g/kg i u kategoriji  do 0,50 g/kg (mladi i profesionalni vozači), dok je jedan s koncentracijom iznad 1,50 g/kg i to evidentirani recidivist. Uz navedene, jedan vozač je i odbio alkotestiranje.

I ovom prilikom, u cilju veće razine sigurnosti u prometu, pozivamo sve sudionike i to osobito vozače, na dosljedno poštivanje prometnih propisa i pravila.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari