VIKEND NA CESTAMA

MORTUS PIJAN! Riječanin (37) vozio Seat Grobničkom cestom s 3,55 promila; prijeti mu “paprena” kazna!

Idi na originalni članak
Photo: Marko Dimic/PIXSELL

Na prometnicama Primorsko-goranske županije i proteklog vikenda policija je pojačano nadzirala promet u cilju sprječavanja prometnih nesreća te poglavito stradalih i ozlijeđenih sudionika u njima.

Oglas

Tako su nadzirane kategorije vožnje pod utjecajem alkohola, nepoštivanja dopuštenih brzina kretanja vozila, zatim nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela te ostali prekršaji kojima se ugrožava sigurnost prometa na cestama.

U spomenutom razdoblju evidentirano je ukupno 246  prometnih prekršaja. Od tog broja 97 prekršaja se odnosi na nedopuštenu brzinu, 27 je nekorištenja sigurnosnog pojasa u vožnji, a 11 prekršaja vožnje s neregistriranim i tehnički neispravnim vozilima. Također je evidentirano sedam  prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola i isti broj prekršaja nepropisnog korištenja mobitela u vožnji, zatim pet prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje vozilom i tri prekršaja vožnje u vrijeme važeće zabrane upravljanja vozilom te ostalih 94 prekršaja.

Najveća brzina evidentirana je u subotu, 9. siječnja na autocesti A6 kod vijadukta Zečeve Drage na području Vrbovskog. Posada policijskog presretača u 15.45 sati zatekla je 60-godišnjeg vozača osobnog vozila marke Infinity, riječkih registracijskih oznaka, dok se prema Rijeci kretao brzinom od 161 km/h na mjestu gdje je zbog vremenskih uvjeta ograničenje brzine određeno na 80 km/h. Zbog počinjenog prekršaja sankcioniran je prema odredbama važećih zakonskih propisa.

Tijekom spomenutog razdoblja alkotestirano je 35 vozača, a najveća koncentracija od 3,55 g/kg izmjerena je 37-godišnjem hrvatskom državljaninu isto u subotu, 9. siječnja. Policija ga je zatekla oko 22.15 sati na Grobničkoj cesti dok se kretao iz smjera Čavli prema Kačjaku u Rijeci gdje je upravljao osobnim vozilom marke Seat, riječkih registarskih oznaka. Provjerom je utvrđeno da vozilom upravlja u vrijeme važeće zabrane upravljanja vozilom B kategorije i kod sebe nije imao vozačku dozvolu pa je zbog počinjenih prekršaja priveden u službene policijske prostorije. Po završetku postupanja u skladu sa Zakonom o sigurnosti prometa na cestama, protiv njega je podnesen optužni prijedlog nadležnom općinskom sudu. Predložena mu je novčana kazna od 40 000 kuna i izricanje zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilom B kategorije na rok od godinu dana.

Što se tiče ostalih koncentracija, po dva vozača su bila s koncentracijom alkohola između 0,51 do 1,00 g/kg, od 1,01 do 1,50 g/kg i u kategoriji  do 0,50 g/kg (mladi i profesionalni vozači), dok je jedan s koncentracijom iznad 1,50 g/kg i to evidentirani recidivist. Uz navedene, jedan vozač je i odbio alkotestiranje.

I ovom prilikom, u cilju veće razine sigurnosti u prometu, pozivamo sve sudionike i to osobito vozače, na dosljedno poštivanje prometnih propisa i pravila.

Exit mobile version